KIEGYENSÚLYOZOTT ÉTREND

„Hallgass te, fiam, engem, hogy légy bölcs, és jártasd ez úton szívedet. Ne légy azok közül való, akik borral dőzsölnek; azok közül, akik hússal dobzódnak. Mert a részeges és dobzódó szegény lesz, és rongyokba öltöztet az aluvás" (Péld 23:19-21). Milyen fontos egészségügyi elvet találunk ebben a részben? Hogyan tanulhatjuk meg ezt alkalmazni az egészség és a mértékletesség körein belül?

„Ahhoz, hogy megtudjuk, melyek a legmegfelelőbb tápanyagok, meg kell vizsgálnunk, hogy Isten eredetileg milyen étrendet tervezett az ember számára… Gabonából, gyümölcsből és zöldségféléből áll az az étrend… Ezek az ételek a lehető legegyszerűbb és legtermészetesebb módon elkészítve a legegészségesebbek és legtáplálóbbak; olyan erőt és szívósságot és szellemi frissességet biztosítanak, ami a bonyolultabb táplálékokból nem meríthető" (Ellen G. White: A Nagy Orvos lábnyomán. Budapest, 1998, Advent Kiadó. 206–207. o.).

Ha valaki vegetáriánus, az még nem jelenti természetszerűleg azt, hogy az étrendje egészséges is; ugyanakkor azt sem lehet mondani, hogy ha valaki fogyaszt húst, ezzel automatikusan beszennyezné teste templomát. A helyes étrend egyéb tényezői is fontosak! Előfordulhat, hogy egy vegetáriánus túlzottan sok zsírt, sót vagy cukrot fogyaszt, és e tényezők mindegyike különféle súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet, mint pl. cukorbetegség, szívinfarktus, agyvérzés vagy rák kialakulása. Esetleg csak az a baj, hogy túl sokat eszik valaki. Követheti a legszigorúbb, teljesen vegetáriánus étrendet, de ha a mértéktelen táplálkozás következtében elhízik, az ugyanúgy kifejezetten ártalmas következményeket vonhat maga után.

Az étkezésben, mint minden más téren, rendkívül fontos a mértékletesség. Még az egészséges ételek túlzott mértékű fogyasztása is ártalmas lehet! Általánosságban véve az a helyes, ha az egészséges ételek széles körét fogyasztjuk, anynyit, amennyit a tápanyagszükségletünk megkíván, persze csak mértékkel, nehogy megterheljük szervezetünket. Mint az egészséggel kapcsolatban minden egyéb kérdésben, úgy a táplálkozás terén is az egyensúly a lényeg.

Az egyházunkhoz való tartozásnak nem feltétele a vegetáriánus étrend, és nem is kell annak lennie. Sok hűséges adventista nem választja ezt az életformát. Ugyanakkor milyen előnyökkel jár, ha valaki vegetáriánus lesz – amennyiben a kielégítő étrendhez szükséges megfelelő ételekből eleget tud fogyasztani?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2010. 2. negyedév

Egészség és gyógyulás

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: