AZ EREDETI ÉTREND

Mit tudhatunk meg 1Móz 1:26-30 verseiből az ember eredeti étrendjéről? Mi lehet a jelentősége annak, hogy az embereknek és az állatoknak hasonló volt a tápláléka?

Isten egy kertet ültetett, ahol az első emberpár táplálék gyanánt bőségesen talált gyümölcsöket, dióféléket. Csak elképzelni tudjuk, mennyiben térhetett el a választék attól, amihez ma is hozzájutunk. Bizonyára mindenféle színű, ízletes csemegét, a gyümölcsök és diófélék számtalan fajtáját fogyaszthatták, amivel Isten ellátta őket. Az élet fája egy gyönyörű folyó partján állt, és minden hónapban meghozta gyümölcsét. Levelei az emberek gyógyítására és a betegségek megelőzésére szolgáltak. János apostol ilyennek mutatta be Jel 22:2-3 verseiben. Hogy milyen volt az élet az Édenben, arról csak keveset tudunk, és számos kérdésünkre nem kapunk választ. Az azonban bizonyos, hogy Ádám és Éva élvezettel fogyasztotta ennek a fának a gyümölcsét, ami számunkra már nem elérhető.

A tudományos kutatások során megállapították, hogy a vegetáriánus étrend egészségesebb, mint a telített zsírokban gazdag húsételek fogyasztása. A Loma Linda Egyetemen végzett Adventista Egészségügyi Felmérés keretein belül összehasonlítottak olyan, az Egyesült Államokban élő, származás és életstílus szempontjából hasonló helyzetben lévő embereket, akiket táplálékuk alapján két csoportba osztottak. Az egyik csoportba sorolták a lacto-ovo vegetáriánusokat, akik a növényi étrendet tojással és tejjel is kiegészítették, a másik csoportba azokat, akik vörös és fehér húsokat is fogyasztottak. A vegetáriánusok között jóval kevesebbszer fordult elő szívbetegség, rák, magas vérnyomás, cukorbetegség, szellemi leépülés, ill. csontritkulás, aminek következtében hosszabb lett a várható élettartamuk. A vegetáriánus adventisták nyolc-tíz, egészségben eltöltött évvel hosszabb életre számíthatnak, mert több hántolatlan gabonafélét, gyümölcsöt, zöldség- és diófélét, valamint hüvelyes növényt fogyasztanak, viszont kevesebbet esznek a finomított gabonafélékből, cukorból és főtt ételekből. Hasonló felméréseket végeztek Európában, Ausztráliában és Dél-Amerikában is, amelyek megerősítették ezeket az eredményeket. Tudományos folyóiratokban már négyszáznál is több cikk jelent meg a hetednapi adventisták egészségi állapotáról.

Némelyek hitük központi kérdésének tartják az étkezést, és arra gondolnak, hogy minél szigorúbb az ember étrendje, a szentségnek annál magasabb fokára érhet. Noha ezzel nem értünk egyet, miért fontos mégis odafigyelni arra, hogy mit eszünk? Mi késztessen arra, hogy a lehető legegészségesebben táplálkozzunk?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2010. 2. negyedév

Egészség és gyógyulás

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: