SZENNYEZETT ÉS TISZTA LEVEGŐ

Sokak számára, különösen a nagyvárosiaknak jelent gondot a légszennyeződés; de a levegő tisztaságát rontja a dohányzás is, főleg az irodaépületekben, ahol kering a cigarettafüst. A szennyezett levegő számos egészségügyi problémát válthat ki, mint pl. migrénes fejfájást, émelygést, hányást, valamint szem és légzőszervi megbetegedéseket.

Általában a szabadban tiszta, friss igazán a levegő, különösen az örökzöld fák, a hegyi, erdei zöld növények között, vízparton, a tengerek, tavak, folyók, vízesések mellett, vagy eső után. Becslések szerint a tengeri alga termeli a légköri oxigén 90%-át, míg a többit a növények bocsátják ki. Otthonunkban az élő szobanövények tisztítják a levegőt, mivel eltávolítják a szén-dioxidot.

Fontos tudatosan törekedni arra, hogy amikor csak tehetjük, tiszta levegőt lélegezzünk! Inkább a szabadban, mint zárt térben végezzünk testmozgást, ha lehetséges, főleg reggel. Különösen a benti munkát végzők számára lényeges, hogy rendszeres időközönként szünetet tartsanak, és a szabadba kilépve friss levegőt szívjanak, természetesen ezt is akkor, ha lehetőségük adódik rá. Az ember általában frissebbnek, élénkebbnek érzi magát már alig néhány szabadban töltött perc után. Jobban alszunk éjjel, ha csak résnyire is kinyitjuk az ablakot, mivel így pihenés közben is élvezhetjük a tiszta levegő előnyeit.

„Ha azt akarjuk, hogy vérünk jó minőségű legyen, helyesen kell lélegeznünk. A friss levegő mély belégzése tisztítja a vért, így tüdőnk oxigénnel telik meg. A vér színe megélénkül, és az életet adó áramlat a test minden részébe eljut. A jó légzés nyugtatja az idegeket, élénkíti az étvágyat, segíti az emésztést, hatására az ember mélyen alszik, kipihent lesz. Fontos, hogy a tüdő a legnagyobb szabadságot élvezze. Kapacitása növekszik, ha akadályoztatás nélkül működhet, csökken, ha összepréselődik, nyomás alá kerül. Különösen az ülőmunkát végzők tapasztalják annak az általános szokásnak a káros következményeit, ha előregörnyedve dolgoznak, hiszen ilyen testhelyzetben nem lehet mélyet lélegezni. A gyenge légzés hamarosan szokássá válik, és a tüdő nem tud kellőképpen kitágulni" (Ellen G. White: The Ministry of Health and Healing. 151–152. o.).

Mennyire tartozunk felelősséggel a teremtett világért? Mire következtethetünk ezzel kapcsolatban 1Móz 1:26 versét olvasva?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2010. 2. negyedév

Egészség és gyógyulás

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: