A SZÜKSÉGES LEVEGŐ

A szárazföldi állatokban egyvalami közös: hogy szükségük van levegőre. A levegő különböző gázok keveréke, kb. 21%-át teszi ki az oxigén (az atmoszféra egészének a súlya hozzávetőleg ötezer billió tonna), de van még benne nitrogén, argon, hélium, hidrogén és kis mennyiségben egyéb gázok is. A levegő oxigéntartalma éppen ideális a lélegző élőlények számára. Ez újabb bizonyíték arra, hogy Isten milyen nagy gonddal és pontossággal teremtett.

Ádám megteremtésekor milyen egyedi módon használta fel Isten a levegőt (1Móz 2:7)? Mennyiben különbözött az ember és az élet más formáinak megteremtése? Ezek szerint hogyan tekint ránk Isten?

A levegő nyilván fontos az állatok számára is – életfeltétel. Az ember megteremtése azonban alapvetően eltért az állatokétól. Isten az élet „leheletét" „lehelte" Ádámba. A teremtés csodájának minden bizonnyal fontos részét képezte az éltető levegő, hiszen azután lett Ádám „élő lélekké" , miután Isten az orrába lehelt. Amikor a Teremtő megformálta az első embert, a szerveit, a testét, az élethez szükséges minden fizikai részét, Ádám még élettelenül feküdt, jobbára úgy, mint egy szobor. Szükség volt valami másra is, az életre, amit csak az adhatott, akitől az élet származik, Isten. Az Úr tehát életet lehelt Ádámba, és azóta az emberek nap mint nap azzal az ajándékkal élnek, amit a lehelet közvetített. Isten az emberiség ősatyjába lehelte az élet leheletét, amit azután a generációk egymásnak továbbadtak, így részesültünk benne mi is. A folyamatos lélegzéssel tartjuk életben a kezdeti élet leheletét. Minden egyes lélegzetvételnek az élet leheletére kell emlékeztetnie, amit Isten a teremtéskor Ádámba lehelt!

Vegyünk mély lélegzetet! Ha az embernek nincs valamilyen légzésszervi betegsége, a levegővétel annyira egyszerűnek, természetesnek, könynyűnek tűnik, pedig valójában Isten egyik csodája, az Édenből nyert örökség. Mennyire vagyunk hálásak az élet ajándékáért? Milyen szomorú lenne, ha igazi értékét csak akkor ismernénk fel, amikor már veszélyben van az életünk!


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2010. 2. negyedév

Egészség és gyógyulás

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: