NINCS IDŐ

A legtöbb ember élete ma igen feszült, életritmusa gyors, rengeteg az elintéznivaló, a rendelkezésre álló idő pedig kevés. Teréz anya ezt így fogalmazta meg: „Azt hiszem, mára felfordult az egész világ. Azért olyan sok a szenvedés, mert az otthonokban, a családi életben nagyon kevés a szeretet. Nincs időnk a gyermekeinkre, nincs időnk egymásra, nincs időnk arra, hogy élvezzük egymás társaságát."

Az emberek törekszenek „előre jutni", pénzt keresni, „sikeressé" válni, és ennek mindent alárendelnek; feláldozzák házasságukat, családjukat, sőt még az egészségüket is. Nyilvánvaló, nem tesz rosszat az, aki keményen dolgozik, és igyekszik a tőle telhető legtöbbet megtenni azért, hogy gondoskodjon önmagáról és családjáról. Isten nem nézi jó szemmel a lustaságot (Péld 6:9; 13:4; 2Thessz 3:10). Ne vigyük azonban túlzásba azt sem, ami önmagában jó!

Mit olvashatunk 1Móz 2:15 versében arról, amit Isten az ember számára már a bűneset előtt eltervezett?

Istennek kezdettől fogva, már a bűneset előtt is az volt a szándéka, hogy az emberek dolgozzanak, de a munka után pihenjenek is. Nem feledkezhetünk meg arról – különösen most, az élet fájától több ezer évnyi távolságban –, hogy tűrőképességünk nem korlátlan, ezért különösen fontos a pihenés.

Mit találunk Mk 6:30-32 és 45-46 verseiben azzal kapcsolatban, hogy bármivel is foglalkozzunk, akármilyen fontos legyen is a munkánk, szükségünk van pihenésre?

Jézus és a tanítványok is szakítottak időt a pihenésre. Jézus tudta, hogy szervezetének idő kell a felfrissüléshez. Nekünk épp annyira fontos a napi pihenőidő. Ha következetesen elveszünk az alvásra szánt órákból, idővel veszteségekkel kell számolnunk fizikai és érzelmi téren egyaránt. Lehetünk fiatalok, egészségesek, erősek, testünknek akkor is kell a pihenés, máskülönben utolérnek a mértéktelen életmód következményei.

Mi minden hajt, ösztönöz, motivál? Mi késztet arra, hogy a legkeményebb erőfeszítéseket tegyük? Ha mégoly nemes és jó dolgokról is lenne szó, fel kell tennünk a kérdést, érdemes-e ezért feláldozni az egészségünket!


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2010. 2. negyedév

Egészség és gyógyulás

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: