A HIT ÉS A GYÓGYULÁS CSODÁJA

Ha csak felületesen olvassuk is az evangéliumokat, akkor is látjuk, hogy szolgálata során Jézus sok gyógyító csodát tett. Az Úr természetfeletti hatalma által meggyógyultak betegek, vakok, haldoklók, sőt még halottak is feltámadtak. A gyógyulás előfeltétele több esetben a hit volt (Mt 9:2, 22, 28-29; 15:28).

Bizonyos esetekben viszont a gyógyulást megakadályozta a hitetlenség, mint pl. Názáretben (Mt 13:58; Mk 6:5-6). Amikor pedig a tanítványok nem tudtak gyógyító csodát tenni, Jézus kijelentette, hogy ez hitetlenségük miatt történt (Mt 17:14-21).

Mivel a hit olyan fontos szerepet játszik a csodálatos gyógyulásokban, van, aki úgy gondolja, hogy ha imádkozással nem sikerül valakit meggyógyítani, akkor a beteg bizonyára hitetlen. Ez azonban igencsak felszínes és téves magyarázat a hit és a gyógyulás kérdésére.

Mit tudhatunk meg a következő történetekből azoknak a hitéről, akiket Jézus csodával gyógyított meg? Milyen tanulsággal szolgálnak ezek az esetek? Mt 12:9-13; Lk 13:11-13; 14:2-4; 22:47-51

Az idézett szakaszokban sehol nem olvashatunk azoknak a hitéről, akik a csoda következtében meggyógyultak. Ezzel korántsem akarjuk csökkenteni a hit szerepét a gyógyulásban, de azt látni kell, hogy nem mindig a kinyilvánított hit volt a döntő.

Nem tudjuk, bizonyos esetekben miért lép közbe az Úr természetfeletti gyógyítással, míg máskor a beteg természetes folyamatok hatására gyógyul meg. Mindig akadnak azonban olyan esetek is, amikor számunkra ismeretlen okból nem kerül sor a gyógyulásra úgy, ahogy imádságunkban kértük, ahogy szeretnénk. Viszont még ilyen helyzetben is bízhatunk Isten szeretetében, kegyelmében. Érezhetjük az Úr jóságát még a megmagyarázhatatlan tragédiák között is, amelyek a bűntől szenvedő világ részét képezik.

Hogyan tanulhatunk meg még akkor is bízni az Úrban, irántunk való szeretetében, ha az egészségért és a gyógyulásért mondott imáink ellenére nem az történik, amit szeretnénk?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2010. 2. negyedév

Egészség és gyógyulás

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: