A LELKI ÉRTELEMBEN VETT ATLÉTA

„Ama nemes harcot megharcoltam, futásomat elvégeztem, a hitet megtartottam" (2Tim 4:7). Mire gondolt itt Pál, az egyedül hit által elnyerhető megváltás kiemelkedő tanítója?

Az embereket évszázadok óta lenyűgözik az atlétikai versenyek, sokan csodálják a sportolókat. Irigylésre méltó, amit az atléták el tudnak érni testükkel! A természetes adottságok mellett a legtöbb sportoló mégis hihetetlenül kemény erőfeszítéseinek köszönheti sikerét.

Egyszer valaki megkérdezte egy hosszútávfutó bajnoktól, hogy szerinte belőle is válhatna-e sikeres futó. „Hát persze!" – felelte az atléta. „A hét hat napján fuss le 15 mérföldet, a hetediken pedig 25-öt. Ha ezt egy évig megteszed, jó esélyed van rá, hogy eredményes legyél."

A Biblia több helyen is sportversenyhez hasonlítja a hitéletet. Olvassuk el a következő szakaszokat: 1Kor 9:24-27; Fil 3:12-14; 2Tim 2:3-5! Milyen alapvető gondolatot találunk e részekben? Hogyan tapasztaltuk már mi is azt, amit az apostol itt kifejezett?

Pusztán az arckifejezésükre figyelve könnyen juthatunk téves következtetésre azzal kapcsolatban, hogy a kocogók, kerékpárosok, futók mennyire érzik jól (vagy rosszul) magukat. Néha inkább büntetésnek tűnhet, amit tesznek, pedig rendkívül sok előny származik abból, ha az ember kitart edzésterve mellett. Erről majd a héten egy kicsit később ejtünk szót. Az előnyök abból adódnak, ha az ember eltökélten, fegyelmezetten végrehajtja a szükséges feladatokat. Vannak szabályok, amelyeket be kell tartani. Alapvetően fontos például a rendszeres edzés. Továbbá lennie kell egy bizonyos célnak, és időnként valami díjnak, jutalomnak is.

Ezek az elvek a lelki és a fizikai erőnlétre egyaránt vonatkoznak. Ahhoz, hogy lelki erőnlétünket biztosítsuk, figyelmünket Jézusra kell összpontosítanunk. Olvasnunk kell Igéjét, és fontos az imádkozás, az elmélkedés is. Annyi minden elterelheti a figyelmünket, köztük számtalan jó és nemes ügy, mint pl. a munkánk, a tanulmányaink vagy akár a gyülekezeti programok. Ilyenkor azonban félre kell tenni azokat a feladatokat és a figyelmünket elterelő minden egyéb dolgot, mivel gátolják a kegyelemben való növekedésünket. Ha meg akarunk erősödni, céljainkat fontossági sorrendbe kell állítani!


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2010. 2. negyedév

Egészség és gyógyulás

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: