A SZERETET KAPCSOLATA

Amikor Jézustól megkérdezték, mi a legfőbb parancsolat, így válaszolt:

„Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes elmédből. Ez az első és nagy parancsolat" (Mt 22:37-38). Mit jelent ez? Hogyan lehet eleget tenni Jézus parancsának?

Gondoljunk csak bele, hogy mi minden következik ebből! Jézus szerint nem a szombat megtartása a legfontosabb parancsolat, és nem is a gyilkosságra, a lopásra vagy a házasságtörésre vonatkozó tilalom. A legfőbb törvény azt érinti, ami a szívünkben, a lelkünkben van – tehát nem az oly fontosnak tartott külső cselekedeteinket, hanem bensőnket.

Amennyiben a legfontosabb parancsolat az Isten iránti szeretetünkről szól, elmondhatjuk, hogy a parancsolatok alapja egy kapcsolat. Végtére is, ugyan mi más lenne a szeretet, mint egy kapcsolat – amelyben mindenki és minden fölött Istent szeretjük a legjobban?

Miért fontos, hogy minden kapcsolatunk közül az Isten iránti szeretet legyen a legerősebb? Miért olyan meghatározó ez? Lelki téren miféle veszélyeknek tesszük ki magunkat, ha bárkit vagy bármit jobban szeretünk Istennél?

Istennek kezdettől fogva az volt a szándéka, hogy az embert alkalmassá tegye a vele való különleges viszonyra. Az ember számára a tapasztalat magasabb fokát tervezte, mint a többi teremtményének. Ez az igazság mutatkozik meg a következő szavakban is: „És monda Isten: Teremtsünk embert a mi képünkre és hasonlatosságunkra; és uralkodjék a tenger halain, az ég madarain, a barmokon, mind az egész földön, és a földön csúszó-mászó mindenféle állatokon" (1Móz 1:26). Isten egyetlen más teremtményét sem formálta a saját képére, és nem ruházott rájuk olyan felelősséget sem, mint az emberre. Ebből adódóan az emberek nem lehetnek csupán a fejlődésben magasabb fokra jutott majmok. Hatalmas minőségi különbség létezik az emberiség és Isten földi teremtésének többi része között. Különlegesek vagyunk, részben attól a szereteten alapuló kapcsolattól, amire Isten megteremtett, amit az állatok és a növények nem élhetnek át.

Honnan tudhatjuk, hogy valóban szeretjük-e Istent? Fogalmazzuk meg, mit is jelent ez a szeretet, és hogyan változtatta meg az életünket! Beszélgessünk erről szombaton a csoportban!


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2010. 2. negyedév

Egészség és gyógyulás

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: