A LÉLEK MÁS GYÜMÖLCSEI

A keresztény jellem lényegét képező gyümölcs bemutatásával nem csupán Gal 5:22-23 és Ef 5:9 verseiben találkozunk. Több gyümölcsöt megemlít 1Tim 6:11; 2Tim 3:10 és 2Pt 1:5-7 is, sőt ezek az igehelyek kiegészítik az eddigieket az istenfélelem, az erkölcsi tisztaság és a tudomány erényeivel. 1Kor 13:4-8 verseiben is a szeretet jellemzői csengenek vissza, bár érdekes, hogy néhányuk tagadó alakban: „a szeretet nem irigykedik, a szeretet nem kérkedik, nem fuvalkodik fel. Nem cselekszik éktelenül, nem keresi a maga hasznát, nem gerjed haragra, nem rója fel a gonoszt, nem örül a hamisságnak."

Mint láthatjuk, nincs hivatalosan kiadott jegyzék a Lélek gyümölcse összetevőiről. A keresztény jellemnek sok oldala és árnyalata van. Az apostolok minden esetben arra törekedtek, hogy a hívők helyzetéhez leginkább illő jellemvonásokat adják közre. Pál apostolt kétségkívül az vezette, amikor felsorolta a Gal 5:22-23 verseiben megemlített erényeket, hogy lelkipásztorként jól ismerte, mire volt éppen szüksége levele címzettjeinek, a galáciabelieknek.

Az „istenfélelem" gyümölcsét 1Tim 6:11 említi. Azt jelenti az eredeti nyelvben az a szó, ami a fordításban istenfélelem, hogy tiszteletadás, kegyesség. Róm 5:4-5 verseiben megjelenik a „reménység" erénye. Mi a szerepe a reménységnek a keresztény életében? Végeredményben ugyan mi mást kínál elsősorban a keresztény hit, mint reménységet?!

2Pt 1:5-7 verseiben találjuk a Gal 5:22-23 felsorolásából hiányzó jócselekedetek fogalmát, ami más fordítások szerint igaz emberség, erény. Ezt a tulajdonságot általában az olyan erkölcsi jósággal hozzák kapcsolatba, mint a tisztaság és a szerénység. Miért nélkülözhetetlen ez a tulajdonság a keresztény életében, és hogyan kapcsolódik a hetedik parancsolathoz? 2Pt 1:5-6 verseiben bővül a lista. Péter kitér a „tudomány" szerepére is. A görög kifejezés, a gnosis jelentése magában foglalja az általános műveltséget és ismeretet, ami a Lélekkel telt élet gyümölcse. Vajon mi a szerepe? Hogyan viszonyul a tudomány például a tisztánlátás ajándékához? Péter ugyan nem nevezte a 2Pt 1:5-7 verseiben található felsorolást a Lélek gyümölcsének, pedig lényegében az, mivel bemutatja, milyenné kell Jézus követőjének válni.

Mennyire mutatkoznak meg ezek a jellemvonások az életünkben? Ha elcsüggeszt a válasz, miben találunk egyedül reménységet? Csak kihez menekülhetünk, és mit találunk ott?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: