MEGBÉLYEGZETT LELKIISMERET

Az elmúlt héten láthattuk, milyen kemény szavakkal illette Jézus az írástudók és farizeusok hamis „igazságát" (lásd Mt 23:27), amikor képmutatónak nevezte őket. A képmutatónak fordított görög szó azt jelenti: „színész". Jézus a tudomásukra hozta, hogy jól látta belső érzéseiket és titkos bűneiket. Mintha azt mondta volna nekik: „Egészen másképp cselekszetek, mint amilyenek szívetek mélyén vagytok; mintha egy színjátékot adnátok elő. Nem tudtok őszintén viselkedni?" Más alkalommal pedig azt mondta: „Igazán jövendölt felőletek, képmutatók felől Ésaiás próféta, amint meg van írva: Ez a nép ajkaival tisztel engem, a szívök pedig távol van tőlem" (Mk 7:6). Nyilvánvaló, mit értett ezalatt.

Mire figyelmeztet Pál 1Tim 4:2 és Tit 1:15 verseiben? A Szentlélek a lelkiismeretünkön keresztül lép kapcsolatba velünk. Mi történhet akkor, ha állandón a rosszat tesszük?

Nem kétséges, minél tovább folytatjuk a rosszat, minél tovább tesszük azt, amiről tudjuk, hogy helytelen, annál inkább beszennyeződik a lelkiismeretünk, és annál jobban eltávolodunk az igazságtól. Ebben az esetben sem elég az, ha tisztában vagyunk sok elméleti igazsággal. Sajnálatos módon túl sokan kerülnek majd az ítélet tüzébe, akiknek tudása rendkívül nagy az objektív igazságok terén – elméletileg. Ahogy azonban már megállapítottuk, önmagában az objektív igazság nem a Lélek gyümölcse. Meg is kell érlelnünk az életünkben megmutatkozó igazság gyümölcsét!

Hogyan világítanak rá Zsid 5:14 és Jn 7:16-17 versei a valóság, mint a Lélek gyümölcse fogalmára?

Van saját tapasztalatunk a „megbélyegzett lelkiismerettel" kapcsolatban? Mennyi idő telt el addig, amíg az, ami először még égette lelkiismeretünket, később szinte meg sem érintett? Miért történt meg ez, és miért jár komoly veszélyekkel lelki életünk szempontjából?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: