A Lélek gyümölcse: valóság

SZOMBAT DÉLUTÁN

E heti tanulmányunk: 2Krónikák 25:2; Zsoltár 51:19;

Jeremiás 29:13; János 7:16-17; 14:6; 17:3; Zsidók 5:14

„És kerestek engem és megtaláltok, mert teljes szívetekből kerestek engem" (Jer 29:13).

A görög aletheia szónak két jelentése van*. Az egyik az objektív valóság (tények, elvek és igaz állítások), a másik a szubjektív igazság (egyenesség és őszinteség, mint az egyén jellemének kiválósága, ami színleléstől, látszatkeltéstől, alakoskodástól, hamisságtól és megtévesztéstől mentes). A valóság tehát az, amiről tudomásunk van, azaz az egyértelmű tények konkrétuma. A valóságnak azonban van egy szubjektív eleme is, az pedig az egyén reakciója a megszerzett ismeretekre. Amikor mindkét rész megvan az életünkben, akkor az igazság/valóság, mint a Lélek gyümölcse megmutatkozik bennünk. Éppen ezért a valóság mindkét eleme elengedhetetlen a keresztény életében. Fontos ismerni az alapvető objektív igazságot, amint az Jézusban van, és emellett személyesen tapasztalnunk is kell, hogyan változtatja meg az életünket ez az igazság.

Gondoljunk Júdásra! Több mint három és fél évet töltött el Jézus mellett. Rengeteg ismeretet szerzett a valóságról. Olyan dolgokat látott, amelyekről mi csak olvashatunk. Mégis, vajon mit használt neki mindez?

Bárcsak mindannyian komolyan elgondolkodnánk ezen!

*Az elmúlt héten bevezetett gondolat szerint Ef 5:9 versében a Károli Biblia az aletheia kifejezésre azt írja: valóság, a katolikus és az új protestáns fordítású Biblia úgy fordítja ezt a szót, hogy egyenesség, a szombatiskola megírásához alapul vett angol fordítás azonban az igazság szót használja. – A szerkesztő megjegyzése.


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: