TOVÁBBI TANULMÁNYOZÁSRA:

„Nem elég azt hinnünk, hogy Jézus nem csaló, és hogy a Biblia vallása nem ravaszul kigondolt mese. Van olyan ember is, aki elhiszi ugyan, hogy Jézus neve az egyetlen név, amely által üdvözülhet, de nem fogadja el Jézust hit által személyes Megváltójaként. Nem elég elfogadni az igazságot, mint elméletet. Nem elég hitvallást tenni Krisztusról, és nem elég az, ha nevünk a gyülekezet névsorában szerepel. 'Aki az Ő parancsolatait megtartja, az Őbenne marad és Ő is abban; és abból ismerjük meg, hogy bennünk marad, abból a Lélekből, amelyet nékünk adott.' 'Arról tudjuk meg, hogy megismertük Őt, ha az Ő parancsolatait megtartjuk' (1Jn 3:24; 2:3). Ez a megtérés igazi bizonyítéka. Bármit vallunk, nem ér semmit, ha nem teszünk Krisztusról igaz cselekedeteinkkel bizonyságot" (Ellen G. White: Krisztus példázatai. 3. kiad. Budapest, 1990, Advent Kiadó. 214. o.).

BESZÉLGESSÜNK RÓLA!

1. Ha azt gondoljuk, hogy cselekedeteink által üdvösségre jutunk, beleesünk a törvényeskedés csapdájába. Ha azt hisszük, hogy cselekedeteinknek egyáltalán nincs köze üdvösségünkhöz, akkor az olcsó kegyelem gondolata veszélyeztet. Hogyan kerülhetjük el ezeket a csapdákat és találhatjuk meg a helyes egyensúlyt? Melyik véglet fenyeget jobban minket személyesen: az olcsó kegyelem vagy a törvényeskedés?

2. Milyen veszéllyel jár, ha életünket a jó cselekedetek hajszolása vezérli? Mihez vezethet ez, és hogyan kerülhető el?

3. Ismerünk valakit, akit „igaznak" látunk? Mi jellemzi? Hogyan viselkedik? Hogy bánik az emberekkel? Miről szokott beszélgetni? Mit tanulhatunk tőle?

4. Amikor igazságról beszélünk, általában az egyénre gondolunk, ami helytálló is. Vajon nincs ennek közösségi vonatkozása is? Gyülekezetünk is lehet „igaz"? Ha igen, miként? Milyen egy „igaz" közösség? Hasonlítsuk gyülekezetünket ehhez az ideálhoz!

5. Ha a hit általi üdvösség több annál, mint a Krisztusba vetett hit megvallása és a gyülekezeti névsorba történő bejegyzés, akkor mégis mit jelent? Mi a „hit" a szó bibliai értelmében?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: