A MEGIGAZULT ÉLET

„Mindaz, aki hiszi, hogy Jézus a Krisztus, Istentől született; és mindaz, aki szereti a szülőt, azt is szereti, aki attól született. Abból ismerjük meg, hogy szeretjük az Isten gyermekeit, hogyha az Istent szeretjük, és az ő parancsolatait megtartjuk. Mert az az Isten szeretete, hogy megtartjuk az ő parancsolatait; az ő parancsolatai pedig nem nehezek" (1Jn 5:1-3).

Hogyan és miért kapcsolja János a hittestvéreink szeretetéhez, valamint a parancsolatok megtartásához Isten szeretetét?

„Az az ember, aki puszta kötelességérzetből próbálja megtartani Isten parancsolatait – azért, mert ez követelmény –, soha nem fogja érezni az engedelmesség örömét. Voltaképpen nem is engedelmeskedik. Annak élete nyilvánvalóan nem hívő élet, aki tehernek tartja Isten kívánalmait, mert vágyainak határt szabnak. Az igazi engedelmesség egy belső elv megvalósítása. Ennek az engedelmességnek indítórugója az igazság és az Isten törvénye iránti szeretet. Minden igaz élet magva a Megváltó iránti hűség, amely arra indít, hogy tegyük a jót magáért a jóért – mert ez tetszik Istennek" (Ellen G. White: Krisztus példázatai. 3. kiad. Budapest, 1990, Advent Kiadó. 60. o.).

Késztethet-e bármi jobban Isten iránti hűségre, mint amikor arra gondolunk, micsoda hihetetlen áldozatot hozott értünk a kereszten? Abban nincs erő, ha csak felszólítjuk az embereket, hogy tartsák meg a törvényt. Hívjuk fel figyelmüket Jézusra és értünk vállalt helyettesítő halálára, akkor megfigyelhetjük az erőt! Az ember abból merít erőt, ha rádöbben, hogy Jézus által bocsánatot nyerhet bűneire, és tökéletesen állhat meg Isten színe előtt Krisztus igazságának öltözetében.

Ne a pokoltól, ill. a kárhozattól való félelem legyen az életünk ösztönző ereje, hanem Isten szeretete! Az késztet leginkább az Isten iránti szeretetre, ha a keresztre és az általa elnyerhető kincsekre és ígéretekre összpontosítjuk a figyelmünket.

Honnan tudhatom meg, hogy valóban szeretem-e Istent? (Biztos, hogy nem csapom be magam?) Mely tetteim és szavaim árulkodnak Isten iránti szeretetem őszinteségéről? Másként fogalmazva, mivel tudom bizonyítani szeretetemet?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: