IGAZSÁG ÉS ENGEDELMESSÉG (1János 2:29)

Mivel Krisztus igazsága borul ránk, életünkben ennek az igazságnak meg is kell mutatkoznia. Az igazság nem csupán egy jogi megfogalmazás; az igazság valósággá válik mindazok életében, akik birtokába jutottak. Vegyük komolyan János szavait: „Fiacskáim! senki el ne hitessen benneteket: aki az igazságot cselekszi, igaz az, amiként Ő is igaz" (1Jn 3:7).

Hogyan szokták félreérteni, hogy mit jelent a megigazulás?

Az igazság, mint a Lélek gyümölcse szoros kapcsolatban áll az engedelmességgel. Egyesek szerint az engedelmesség és a hit általi üdvösség egymással öszszeférhetetlen. Szokták mondani: „Most, hogy elfogadtad Jézust Megváltódnak, fogadd el úgy is, mint életed Urát!" Ez a felhívás mintha azt sejtetné, hogy az Isten akaratának való engedelmesség és az üdvösség két külön téma. Ez bizony az üdvösség fogalmának alapos félreértelmezése. János arról írt, hogy az ember igaz élete a bizonyítható mutatója annak, ha valaki üdvösségre jutott.

Mire utalt János 1Jn 2:3-6 verseiben?

Az engedelmességről beszélgetve általában elhangzik, hogy nem a cselekedetek üdvözítenek. Kétségtelen, Lucifer nem az engedelmessége miatt jutott a mennybe, ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy engedetlensége miatt vettetett le onnan. Hasonlóképpen Ádám és Éva sem engedelmességének köszönhette, hogy az Édenbe került, viszont amikor fellázadtak Isten akarata ellen, el kellett hagyniuk a kertet.

„A megigazultság azt jelenti, hogy helyesen cselekedni. Isten mindenkit cselekedetei szerint ítél meg. Tetteinkből tűnik ki, hogy milyen a jellemünk. Cselekedeteink mutatják meg, hogy valódi-e a hitünk" (Ellen G. White: Krisztus példázatai. 3. kiad. Budapest, 1990, Advent Kiadó. 214. o.).

Mennyire látszik az életünkben az igazság gyümölcse? Milyen szokásainktól kellene elszakadnunk, amelyek késleltetik az igazság gyümölcsének érését az életünkben? (Vigyázzunk, hogy ne próbáljuk magyarázkodva igazolni tetteinket!)


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: