SZELÍD EMBEREK A BIBLIÁBAN

Emlékszünk, milyen kényelmetlen helyzetbe került Ábrahám, amikor unokaöccsével, Lóttal arról kellett dönteniük, hogyan osszák fel egymás között a földet (lásd 1Móz 13:8-9)? Isten már azelőtt megígérte a pátriárkának, hogy leszármazottait nagy néppé teszi. Ábrahámnak tehát lett volna mire hivatkoznia, hogy miért tart igényt a jobb részre. Ábrahám azonban hagyta, hadd válasszon Lót, ő pedig elfogadta azt, ami maradt. E tettében hogyan mutatkozik meg a szelídség?

Józsefet saját testvérei adták el rabszolgának. Olvassuk el újra a történetet, amikor József már Egyiptom második embere lett, testvérei pedig elé járultak, kérve, hogy élelmet vehessenek (1Mózes 45)! Szelídségének köszönhetően József hogyan fogadta a testvéreit? Miként bánt volna velük, ha nem olyan szelíd? Hogyan foglalja össze 1Móz 50:20 verse a szelídlelkűek életszemléletét?

Dávidot fiatalon kenték fel Izráel következő királyává. Saul, az akkori uralkodó őrületes féltékenységében évekig üldözte őt és hűséges embereit, elszántan, hogy megölje. Dávidnak kétszer is alkalma adódott volna Sault megölni (1Sám 24:3-7; 26:7-12), de ebben szelídsége megakadályozta. Milyen ésszerűnek hangzó magyarázatot adhatott volna, ha ezt mégis megteszi? Miért könnyű lelki mentséget találni arra, ha olyasmit teszünk, ami saját érdekünket szolgálja? 4Móz 12:3 kora legszelídebb emberének nevezi Mózest. Határozott tettei azonban mintha nem illenének a szelídség általános fogalmába. Erélyesen követelte a fáraótól, hogy engedje el Izráelt, majd szavait tettek is követték. Amikor Izráel népe az aranyborjút imádta, „felgerjede Mózesnek haragja", és még mielőtt lelohadt volna, a bálványt tűzbe vetette, porrá zúzta, majd a port vízbe keverve megitatta a néppel (2Móz 32:19-20). Hogyan értelmezzük tehát Mózes szelídségét?

Természetesen Jézus a szelídség legtökéletesebb példája (Mt 11:29). Milyen példákat mondhatunk Jézus szelídségére? Hogyan nyilvánult meg ez a tulajdonsága például Jn 18:21-23 vagy Mt 26:39 verseiben? Bizonyos esetekben Jézus látszólag éppen ellenkezőleg viselkedett: a pénzváltókat kikergette a templomból, a farizeusok képmutatását pedig minden alkalommal keményen megfeddte. Miként világítanak rá ezek a helyzetek arra, hogy a szelídség időnként igen nagy bátorság formájában mutatkozik meg?

Milyen közös vonásokat találhatunk a szelídség előbbi példáiban? Mire tanítanak azzal kapcsolatban, hogy mi is a szelídség, és mi nem tekinthető annak?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: