A SZELÍD ÉS ALÁZATOS SZÍV

„Vegyétek föl magatokra az én igámat, és tanuljátok meg tőlem, hogy én szelíd és alázatos szívű vagyok: és nyugalmat találtok a ti lelkeiteknek" (Mt 11:29). Mire tanít Jézus? Hogyan biztosítja lelkünk nyugalmát a szelíd és alázatos szív?

A szelídség tökéletes tűzszünet a saját ügyeinkért vívott harcban, miközben hisszük, hogy Isten fog küzdeni értünk az Ő ügyéért. A szelídség a magabiztosság és az önérdek ellentéte. Az Isten jóságába és hatalmába vetett bizalomból fakad. A szelíd ember gondolatai nem önmaga körül forognak (lásd Lk 22:42), és ez egyben a lelki nyugalom elérésének legfontosabb feltétele. Gyakori nyugtalanságunk oka talán nem annak tudható be, hogy csak a magunk hasznát lessük, és csak a mi akaratunk számít? A legigazibb értelemben vett szelíd ember megtanulja, hogyan lehet meghalni az énnek, ami hit, bátorság és kitartás nélkül képtelenség. Bátorság és kitartás. Mindkettő olyan jellemvonás, amelyeket a világ általában nem a szelídséggel hoz kapcsolatba.

Hogyan jelenik meg a szelídség fogalma Róm 12:3 versében? Mi a szelídség titka az igevers szerint?

Ef 4:2 szintén a szelídség fogalmának jelentését magyarázza. Figyeljük meg, ahogy a két igehely a maga módján hangsúlyozza, miért nem egyeztethető össze az önteltség és az önzés a keresztény életmóddal! Elvégre mire lehet büszke egy keresztény? Talán van közöttünk olyan, aki nem vétkes? Ha Jézus nem vette volna magára bűneinket, nem az örök halál lenne mindnyájunk sorsa? Vajon nem Istennek köszönhetünk minden szívdobbanást, minden lélegzetvételt? Ajándékainkat és képességeinket nem Istentől kaptuk-e? Ugyan mivel büszkélkedhetnénk tehát? Semmivel! Ha valóban felfognánk, mekkora áldozatot hozott értünk Isten, mi lennénk a világon a legszelídebb és legalázatosabb emberek.

Gondoljunk arra, hogy teljes mértékben, minden tekintetben Istentől függünk! Honnan került szívünkbe a gőg és a büszkeség, és hogyan lehetne ezektől megszabadulni?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: