A JÓSÁG ÚTJÁN JÁRNI

„Elváltoztathatja-e bőrét a szerecsen, és a párduc az ő foltosságát? Úgy ti is cselekedhettek jót, akik megszoktátok a gonoszt" (Jer 13:23).

A fenti szöveg olyan dolgot árul el az ember természetéről, amit mindannyian tapasztaltunk már: nem könnyű változtatni, főként a jellem rossz tulajdonságain. (Kérdezzük csak meg a házasságban élőket, könnyen alakítható-e életük párja!) Így talán jobban érthető, hogy a jóság bibliai fogalma miért mérhetetlenül mélyebb, használata miért sokkal szigorúbb annál a jóságnál, mint ahogy azt általában értik az emberek. A Lélek gyümölcseként a jóság sokkal inkább belső tulajdonság, hiszen az istenfélő ember minden gondolatát, szavát és cselekedetét érinti. Helyes indíték nélkül semmilyen cselekedetet sem ítélhetünk „jónak". A jó ember jócselekedetének Isten iránti szeretetéből és elkötelezettségéből kell fakadnia.

„Tiszta szívet teremts bennem, oh Isten, és az erős lelket újítsd meg bennem" (Zsolt 51:12). „Mi módon őrizheti meg tisztán az ifjú az ő útát, ha nem a te beszédednek megtartása által" (Zsolt 119:9)? Mi a versek üzenete, hogyan válhatunk tehát „jóvá"?

Hasonlítsuk össze a fenti szövegeket azzal, amit Pál mond Róm 7:18 versében. Hogyan kapcsolódik össze a három igevers?

Róma 7. fejezetében Pál elkeseredettségét fejezi ki, mert legjobb szándéka ellenére sem érez elég erőt magában, hogy a jót tegye (18-19. versek). 8:1-4 versei azonban felfedik a keresztények titkát arról, hogyan lehet megbirkózni ezzel a kilátástalan helyzettel. Mi a titok nyitja? Beszéljük meg, mit jelent, és hogyan kell „Lélek szerint" járni!

Be kell látnunk, hogy bűnösök vagyunk, akiknek kegyelemre van szüksége, mert még a jócselekedeteink sem üdvözíthetnek. Azonban óvatosnak kell lennünk, nehogy ezzel a tanítással mentegessük magunkat, amiért „test szerint" élünk. Szoktuk-e hibáinkat ezzel takargatni? Miért nagyon veszélyes ez a hozzáállás?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: