ISTEN TÖRVÉNYE ÉS JÓSÁGA

Olvassuk el Róm 7:7-12 verseit! Mit mond itt Pál a törvényről? Miért hangsúlyozza, hogy a törvény jó?

Sokan félreértik Isten törvényének szerepét a megváltás tervében. Amikor megbetegszünk, az orvos először megállapítja, mi a baj, és csak utána kezd el gyógyítani. Az vált ki problémát, ha összekeverik a betegség okának tisztázását a betegség kezelésével. Isten törvénye nemcsak irányadó mérték, hanem diagnosztizáló szerepet is betölt a megváltás tervében. Pál egyszerűen azt mondja, hogy törvény nélkül nem tudná, mi a bűn. A törvény azonban rávilágít, hogy mindannyian bűnösök vagyunk. A törvény diagnózisa nélkül mi ösztönözne arra, hogy Jézushoz forduljunk gyógyulásért?

A megváltás tervében Isten törvénye azért nélkülözhetetlen, mert törvény nélkül nincs bűn, bűn nélkül pedig nincs szükség Megváltóra.

„Hogy teljesítsem a te akaratodat; ezt kedvelem, én Istenem, a te törvényed keblem közepette van" (Zsolt 40:9). Mégis miért vélik úgy néhányan, hogy a törvény megtartása terhükre van?

A törvényre időnként tilalomként gondolunk, amiben azért van némi igazság. Ugyanakkor a korlátokhoz képest végtelenszer több szabadsággal rendelkezünk. Gondoljunk a törvény megtartásának gyakorlati előnyeire! Gondoljunk arra, miként járul hozzá életminőségünk javulásához! Nem kellene eléggé bíznunk Isten jóságában ahhoz, hogy felfogjuk: ha valamit megtilt, azt biztosan azért teszi, mert nem válik javunkra?

A Biblia úgy fogalmaz, hogy a törvény megtartása örömmel tölt el (Zsolt 40:9, SZIT ford.). Mit teszünk rosszul, ha a törvény megtartását tehernek érezzük?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: