ERŐSÖDNI TÜRELEMBEN (Jakab 1:2-4)

„Teljes örömnek tartsátok, atyámfiai, mikor különféle kísértésekbe estek. Tudván, hogy a ti hiteteknek megpróbáltatása kitartást szerez. A kitartásban pedig tökéletes cselekedet legyen, hogy tökéletesek és épek legyetek minden fogyatkozás nélkül" (Jak 1:2-4). Milyen személyes tapasztalataink támasztják alá az igeszakasz igazságát? A különféle próbák, amelyekkel szembesülnünk kellett, végül miként formáltak jobb emberré, olyanná, aki tökéletesebben tudja visszatükrözni Jézus jellemét?

A „kísértés"-nek vagy „megpróbáltatás"-nak fordított görög szó, a peiradzo tágabb jelentése „bizonyítás", „próbatétel". Az ördög megpróbál vagy megkísért, hogy rosszat tegyünk. Életünk próbáit és kísértéseit Isten engedi meg a jellem formálásának céljából.

„Az élet megpróbáltatásai: Isten munkatársai; az a rendeltetésük, hogy jellemünkből minden tisztátalanságot és durvaságot eltávolítsanak. A faragás és csiszolás, simítás és fényezés mindig fájdalmas. Jellemünket is oly nehéz kicsiszolni, mint a durva követ; de ezzel válik alkalmassá arra, hogy helyét elfoglalja a mennyei templomban. Haszontalan anyagra nem fordít az Úr oly gondos és alapos munkát; csak a legbecsesebb köveket csiszolja a hely fenségéhez méltóan" (Ellen G. White: Gondolatok a Hegyibeszédről. Élet és Egészség kiadás, 16. o.).

Ez azonban nem jelenti azt, hogy minden megpróbáltatás Isten gondviseléséből következne be. Gyakran mi hozunk magunkra szenvedést engedetlenségünkkel, vagy a próbák és a gyötrelmek abból fakadnak, hogy bűnös világban élünk, az ellenség gyűlöletének kitéve (1Pt 5:8). Ellen White szavai arra utalnak, hogy ha teljesen átadjuk magunkat az Úrnak, ha hitben és engedelmességben ragadjuk meg a kezét, akkor bármilyen nehézségeken kell is keresztülmennünk, jobb emberként és finomabbra csiszolva juthatunk ki belőlük, ha engedjük Istent munkálkodni az életünkben. Senki nem mondta, hogy könnyű lesz. Az élet itt általában nem könnyű, de kaptunk egy nagyszerű ígéretet: „Meg lévén győződve arról, hogy aki elkezdette bennetek a jó dolgot, elvégezi a Krisztus Jézusnak napjáig" (Fil 1:6).


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: