ISTEN BÉKETŰRŐ (2Mózes 34:6)

„És az Úr elvonula őelőtte és kiálta: Az Úr, az Úr, irgalmas és kegyelmes Isten, késedelmes a haragra, nagy irgalmasságú és igazságú" (2Móz 34:6).

Isten béketűrésére az egyik bibliai példa Ninive története. Jónás próféta jól ismerte Isten türelmét: „Ó, URam! Gondoltam én ezt már akkor, amikor még hazámban voltam! Azért akartam először Tarsísba menekülni, mert tudtam, hogy te kegyelmes és irgalmas Isten vagy, türelmed hosszú, nagy a szereteted, és még a rosszat is megbánod" (Jón 4:2, új prot. ford.).

2Móz 34:6 versében a kegyelem, az irgalom, a szeretet és a jóság egyesül a béketűréssel. Isten igazsága védelmezi még a legelvetemültebb bűnöst is, és életben tartja, hogy minél több ideje, lehetősége legyen életén változtatni. Ha Isten is olyan gyorsan csapna le a rosszra, mint ahogyan az emberek szoktak, már egyikünk sem élne!

Miért türelmes Isten a bűnösökkel (2Pt 3:8-9)? Miként tapasztaltuk Isten béketűrését magunk, illetve mások életében?

Mit mondanánk Istenről, ha valaki megkérdezné, milyen kép él bennünk róla? Az Istenről alkotott elképzelés sok mindent elárul arról, hogyan szemléljük a világot, hogyan tekintünk a másik emberre. Ha a szemünkben Isten dühös és haragvó, aki nem késlekedik a büntetéssel, vajon milyenek lehetünk otthon és a gyülekezetben?

Hogyan tanulhatjuk meg azt tenni, amire az Úr szólít Róm 15:5 versében?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: