A SZERETET PRÓBÁJA (Máté 5:43-48)

Fogalmazzuk át saját szavainkkal Mt 5:43-48 verseit! Milyen fontos dolgot tanít itt Jézus a szeretetről?

Szeretnünk kell ellenségeinket, ezért az a leghelyesebb, ha kiderítjük, pontosan ki számít annak. Ha csak az az ellenség, aki az életünkre tör, akkor talán úgy gondolhatnánk, ez a szöveg nem is vonatkozik ránk, hiszen mostanában senki nem akart megölni.

A meghatározás szerint azonban ellenség az ellenfél, a rivális, a konkurencia, aki le akar győzni, próbára tesz. Az ellenség gyűlöl, rosszul bánik velünk. Ilyen értelemben ellenség lehet a házastárs is, vagy a család bármelyik tagja. Néha valamelyik rokonból hiányzik a szeretet. Talán bosszantani próbál, amikor csak tud, vagy még ennél rosszabbra is képes. Ilyenkor, ha alkalom adódik, jól esik visszavágni, vagy belesétálunk a kicsinyeskedés csapdájába.

Munkahelyen is kerülhetünk konfliktushelyzetbe. Talán régi munkatársaink kezdik azt gondolni rólunk, hogy az ellenfeleik vagyunk. Ellenségünkké válhat a barát, sőt még valamelyik testvér is a gyülekezetből.

Meg kell értenünk, hogy Jézus utalása szerint nem csupán az az ellenség, aki esetleg az életünkre tör; ellenség lehet bárki, aki elég fájdalmat okoz ahhoz, hogy bosszúra sarkalljon.

Hogyan világítják meg a szeretetre vonatkozó fontos alapelvet Péld 15:1; 25:21 és 1Pt 3:9 versei?

Szeressük ellenségeinket? Sokaknak az is problémát jelent, hogy barátaik felé kimutassák szeretetüket, nemhogy ellenségeik felé! Hogyan tanulhatnánk meg követni Jézus példáját? Hogyan változhatna meg a szívünk, hogy szeretni tudjuk ellenségeinket? Miként játszhat nagy szerepet az ellenségeinkért elmondott ima, ha igyekszünk elérni ezt a keresztény ideált?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: