A SZERETET ÖSSZETETTSÉGE (5Mózes 6:5)

„Jézus pedig monda néki: Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes elmédből. Ez az első és nagy parancsolat. A második pedig hasonlatos ehhez: Szeresd felebarátodat, mint magadat" (Mt 22:37-39; lásd még 5Móz 6:5).

Más írásművekhez hasonlóan a Biblia különböző fordításai is eltérnek egymástól szóhasználatukban. Például, a „kicsi madár" fordítható „apró madárnak" vagy „pici madárnak" egyaránt. Mindegyik változat helytálló. Ezért a Lélek gyümölcsének tanulmányozásakor nagy segítséget jelenthet, ha utánanézünk a felsorolt szavak jelentésének az eredeti nyelvben is. 5Móz 6:5 versében a szeretet-nek fordított héber szó: ahabta. Az ahabta-szeretet elsősorban az akarat, az értelem és a cselekedetek által nyilvánul meg, nem pedig érzések és érzelmek által. Ez a legmagasabb rendű szeretet, mert arra indít, hogy érzéseinktől függetlenül azt tegyük, ami helyes és becsületes. Jézus nagy parancsolata minden egyes ember számára úgy szól, hogy a legnemesebb, legtisztább, legmagasabb rendű, önfeláldozó szeretettel szeresse Istent.

A zsidó nép már ismerte az első számú parancsolatot: Szeresd az Urat teljes szívedből, lelkedből, elmédből, és ahogyan Márk hozzáteszi, teljes erődből is (lásd Mk 12:30). Az emberi lét négy vetületére utalva mintha Jézus azt akarná mondani: „Egész lényeddel szeresd az Istent!" Nem külön-külön, a négy szempont alapján akarta magyarázni a parancsolatot, még ha sokat nyerhetnénk is azok tanulmányozásából.

„Szeresd felebarátodat, mint magadat": minden embert teljes szívedből szeress! A szeretet a „második parancsolatban" ugyanaz, mint az „első parancsolatban" – tettekben nyilvánul meg, benne van az akarat és a szándék. „Szeresd felebarátodat, mint magadat": gondoskodj másokról is éppúgy, mint önmagadról!

Mire világítanak rá Mt 7:12 és 22:39 versei? Hogyan kapcsolódik ez a szeretet egész fogalmához?

Könnyű arról beszélni, hogy szeressük embertársainkat úgy, mint önmagunkat, azt tenni azonban már nem olyan egyszerű. Mennyire vagyunk sikeresek ezen a téren? Miként lehet megtanulni azt a kemény leckét, hogy mások érdekében meg tudjunk halni az énnek?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: