TOVÁBBI TANULMÁNYOZÁSRA:

Ellen G. White: Pátriárkák és próféták. Budapest, 1993, Advent Kiadó. „Kánaán felosztása" című fejezete, 474–484. old.

„A bűnös ember is ki van téve az örök halálnak, míg rejtekhelyet nem talál Krisztusban. Amint a késlekedés és gondatlanság elrabolhatta a menekülőtől az élet egyetlen lehetőségét, úgy a halogatás és a közömbösség a lélek vesztére lehet. Sátán, a nagy ellenség, Isten szent törvénye áthágóinak nyomában van, és az, aki a veszélyre érzéketlen, és nem keres komolyan védelmet az Örök Menedékben, a vesztő prédájává lesz.

Az a fogoly, aki a menedékvárost elhagyta, a vérbosszuló kezébe esett. Így tanulta meg a nép, hogy ahhoz a módszerhez tartsa magát, amit a Végtelen Bölcsesség jelölt ki biztonsága érdekében. Éppen úgy nem elég, ha a bűnös hiszi bűnének bocsánatát Krisztusban; neki hit és engedelmesség által Őbenne kell maradnia" (i. m. 481. old.).

BESZÉLGESSÜNK RÓLA!

1. Miért fontos emlékeznünk arra, hogyan vezetett minket az Úr a múltban – akár egyénileg, akár közösségileg? Milyen veszéllyel jár, ha elfeledkezünk a múltról? Ugyanakkor miért fontos az is, hogy ne időzzünk túl sokat annál, ami már úgyis megtörtént, és nem lehet rajta változtatni? Hogyan tarthatjuk meg a helyes egyensúlyt ebben a kérdésben?

2. Mit válaszolnánk, ha valaki megkérdezné, mit jelent menedéket találni Krisztusban? Hogyan találunk menedéket Krisztusban? Menynyiben változtatja ez meg életünket?

3. Hogyan alkalmazzuk ma a gyülekezeti fegyelmet? Hogyan bánunk azokkal az önfejű tagokkal, akiknek viselkedése szégyent hoz az Úr nevére? Ugyanakkor, miként bánjunk velük úgy, hogy ne ítélkezzünk felettük? Lehetséges-e ez?

ÖSSZEFOGLALÁS: Izráel népe az Ígéret Földjének határán kapott egy rövid összefoglalást arról, hogyan vezette őket az Úr a korábbi évek során. Mielőtt beléptek volna arra a földre, az Úr megalapította a menedékvárosok rendszerét, kijelölte azokat a „rejtekhelyeket", amelyek különleges módon jelképezik, hogyan találhatnak menedéket a bűnösök Krisztusban.


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: