MENEDÉKVÁROSOK

Olvassuk el 4Móz 35:6, 9–12 verseit! Mit alapított itt az Úr, és miért?

Izráelben ekkor még nem létezett igazságszolgáltatási rendszer. Ha valaki véletlenül vagy szándékosan embert ölt, annak tartania kellett az áldozat legközelebbi hozzátartozójának „vérbosszújától". A téves ítéletek végrehajtásának megakadályozása céljából hat lévita várost jelöltek ki (a Jordán mindkét partján hármat-hármat), ahová a gyilkos menekülhetett, és ahol biztonsággal tartózkodhatott (Józs 20:1-7).

4Móz 35:12 verse azonban egy fontos mozzanatot említ: ha valaki a városba menekült, ezzel nem nyert automatikusan örök menedéket. Ez egyes esetekben ideiglenes védelmet adott, „míg [a vádlott] ítéletre nem áll a gyülekezet elé". Vagyis, amíg ügyében ki nem vizsgálták a tényeket. Ezek a városok nem nyújtottak „mentelmi jogot", mint amikor ma egy diplomata a vendéglátó országban valamilyen bűncselekmény elkövetése után büntetlen maradhat. A menedékvárosokat azért alapították, hogy megakadályozzák az ártatlanok bűnhődését.

Olvassuk el 4Móz 35:9-21 verseit! Az evangélium fényében hogyan értelmezzük az igazságszolgáltatásnak ezt a formáját?

Egyesek nem értik, hogyan lehet ezt összeegyeztetni azokkal a bibliaszövegekkel, amelyek a megbocsátásról és a másik arcunk odafordításáról szólnak. Itt azonban a kor büntetőtörvénykönyvéről van szó. Nem jelenti azt Krisztus evangéliuma, amelynek alapja a megbocsátás és a kegyelem, hogy a bűncselekmények, különösen az olyan kegyetlenek, mint a gyilkosság, büntetés nélkül maradjanak a társadalom részéről. Az persze más kérdés, hogy a gyilkos is megtérhet. Ugyan melyik társadalom működhet úgy, hogy a bűncselekményeket nem büntetik? Itt azt látjuk, mit tett Isten azért, hogy a legszörnyűbb bűntények, mint amilyen például a gyilkosság, ne maradjanak megfelelő, igazságos büntetés nélkül.

Tegyük fel, egyik ismerősünk családtagját megölték. A gyilkost, aki kétségkívül bűnös, elítélik. Az egyébként keresztény családnak jogában áll beleszólni az ítéletbe: halálbüntetéssel vagy börtönben letöltendő szabadságvesztéssel sújtsák-e a vétkest. Mit tanácsolnánk neki, és miért?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: