A LÉVITÁK VÁROSAI

Emlékezetes, hogy a Sínai-hegynél a léviták hűségesek maradtak az Úrhoz, ezért jutalomban részesültek. Isten lesz az örökrészük. Az Úr határozottan rendelkezett velük kapcsolatban arra vonatkozóan is, hogyan éljenek a nép között, amelynek szolgálnak.

Hogyan rendelkezett Isten a léviták lakóhelyéről? Hogyan kellett tehát a lévitáknak élniük? 4Móz 35:1-8

Figyeljük meg, hogy minden törzsnek adnia kellett nekik egy bizonyos földterületet. Akik több földet kaptak, azoknak többet is kellett odaadniuk, mint akiknek kevesebb jutott. A földterület igazságos elosztása ebben az intézkedésben is kitűnik. Minden törzstől kaptak „örökségi birtokukból" (2. vers). Mindegyiknek gondoskodnia kellett arról, hogy a lévitáknak meglegyen mindenük, ami a megélhetésükhöz szükséges. Az Úr egyértelműen tudatta velük kötelességeiket. Bizonyos értelemben a tizedfizetés is ugyanígy működik. Akinek sok van, az értelemszerűen többet fog adni, mint az, akiknek kevés.

Ugyanakkor a többi törzs gondoskodása természetesen állandóan arra a felelősségükre emlékeztette a lévitákat, hogy hűségesen kell munkálkodniuk a népért.

Ezenkívül Izráel törzsei között szétszórva éltek, vagyis nem egy csoportban, egy meghatározott területen. A nép között kellett élniük, talán arra emlékeztetve őket, hogy atyáik hűségesek maradtak akkor, amikor a többiek az aranyborjút imádták. Szent szerepükben – ideális esetben – folyamatosan azt mutatták be a népnek, milyen hűségre és szentségre kell törekedniük. A nép között élve a léviták részt vettek a közösségben, a harcokban, osztoztak a nép bánatában és örömeiben, és ha hűségesen végezték feladatukat, áldásul kellett lenniük a nép számára. Nem alkothattak másokat kirekesztő, úri, fennhéjázó csoportot, amely távol élt az általa szolgált közösségtől. Szolgálniuk kellett, és nem várhatták el, hogy nekik szolgáljanak. Milyen szépen példázza mindez, mit jelent a valódi szolgálat!

Efézus 2. fejezete alapján mit jelent egy hívő közösség tagjának lenni? Hogyan illeszkedhetünk be jobban közösségünkbe, bármilyen feladatra kaptunk is elhívást?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: