AZ ÍGÉRET SZÉP SZÓ...

Olvassuk el Mózes negyedik könyve 30. fejezetét, amely a fogadalmakról és eskütételről szól! Mit találunk itt kimondott szavaink jelentőségéről? Milyen figyelmeztetést tartalmaz ez a szakasz?

A hazugság egyértelműen helytelen és bűn. Itt azonban nem erről van szó. Milyen gyakran fordul elő, hogy ünnepélyes ígéretet vagy fogadalmat teszünk az Úr nevében, majd bizonyos oknál fogva végül megszegjük azt?

Ebben a szövegösszefüggésben ugyan „az Úrnak" tett fogadalmakról van szó, de nincs ez másként a hétköznapi életben sem. Amikor megígérjük, hogy megteszünk valamit – különösen mivel keresztények vagyunk –, azt tegyük is meg. Az ígéret kimondásának pillanatában érzett szándék mit sem számít annak, akinek fogadkoztunk. Talán hisz nekünk, talán nem. A lényeg itt az, hogy hitvalló keresztényként hogyan képviseljük Krisztust, ha olyan ígéreteket vagy fogadalmakat teszünk, amelyeket végül – bármilyen oknál fogva – nem tartunk be? Ugyan mit ér a vallásunk, ha szószegők vagyunk? Ezért olyan fontos körültekintően ígérni vagy fogadni bármit is, mert különben abban a kínos helyzetben találjuk magunkat, hogy nem vagyunk képesek szavunkat állni, bármilyen nemesek voltak is a szándékaink.

„Ha valakit a szó kötelez – nem a rossz cselekvésére – szentnek kell azt venni" (Ellen G. White: Pátriárkák és próféták. Budapest, 1993, Advent Kiadó. 470. old.).

Amikor az izraelita kultúrában valaki nem tartotta be Isten nevében tett ígéretét, ezt úgy tekintették, hogy a mulasztás vétkét követte el. Egy fogadalom be nem tartása azt jelenti, hogy az ember hiába veszi fel Isten nevét, különösen igaz ez a keresztényekre, akiknek – ideális esetben – mindent Krisztus nevében kell cselekedni.

Hányszor tettünk már fogadalmat és ígéretet Istennek, másoknak vagy önmagunknak, amit végül megszegtünk? Mit tanulhatunk ezekből az esetekből? Isten mely ígéreteire hagyatkozva bízhatunk abban, hogy nem esünk újból ilyen hibába?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: