A FÖLD FELOSZTÁSA

A Sittimben történt pusztulás után összeírták a húsz esztendősnél idősebb férfiakat (4Móz 26:1-4). Néhány vezetőt leszámítva (64–65. versek) az idősebb nemzedék már kihalt, és megjelent az új generáció.

Mi volt a népszámlálás egyik oka? Miért olyan fontos ez? 4Móz 26:52-56

Amikor a második nemzedék meghódítja a földet, a felosztást igazságosan kell elvégezni, máskülönben harc és viszály tör ki. Szerencsére Mózes még élt, és tudta irányítani ezt a fontos feladatot. A szöveg megfogalmazása szerint a legnagyobb létszámú törzsek kapták a legnagyobb földterületet, a kisebb létszámúak pedig kisebbet. Mi lehetett volna ennél igazságosabb?

Olvassuk el 4Móz 27:1-11 verseit! Mely fontos alapelvek gyakorlati megvalósulását láthatjuk itt?

A legfontosabb elem itt a család szentsége, különösen a magántulajdont és az örökösödési jogot illetően. Világosan kitűnik az alapelv: amennyire csak lehetséges, a családon belül kellett tartani a tulajdont. A föld „örökség", és a családot illette.

Ahogy látjuk, ez nem csupán egyszeri döntés volt. Mivel ezeknek az asszonyoknak volt hite és bátorsága ahhoz, hogy Mózes elé vigyenek egy alapvetően jogos kérdést, az Úr egy újabb rendelkezést hozott, ami „végezett törvényük" (4Móz 27:11) lett az izraelitáknak, és ami hatályos maradt a későbbi generációk életében is, védelmet adva azoknak a nőknek, akik hasonló körülmények közé kerültek.

Bizonyos dolgok, mint például a vagyon, könnyen annyira hatalmukba keríthetik az embert, hogy elfeledkezünk a legalapvetőbb keresztény elvekről is. Hogyan kerülhetjük el, hogy anyagi természetű vágyaink megrontsák Istennel és egymással való kapcsolatunkat?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: