EGY KÜLÖNÖS VITA

Szívében azzal az eltökélt szándékkal, hogy megkaparintja a király által felajánlott jutalmat, Bálám elindult a követekkel Moáb földje felé. Bármennyire próbálta a hűség külső látszatát fenntartani, amit talán ő maga el is hitt, az Úr jól tudta, mi zajlik a szívében, és válaszolt is rá.

Olvassuk el 4Móz 22:22-34 verseit, és feleljünk az alábbi kérdésekre!

Mi a jelentősége annak, hogy egy balga állat meglátta az Úr angyalát, míg Bálám, aki úgynevezetten az Úr prófétája volt, nem vette észre? Lásd Zof 1:17; Mt 15:14; Jel 3:17!

Olvassuk el, mit válaszolt Bálám, amikor a szamár először szólt hozzá! Gondoljunk csak bele, mi is történt itt! Bálám ideges válasza mit árul el szíve valódi természetéről és a gazdagság iránti vágyáról? Hiszen mit tenne a legtöbb ember, ha egy állat megszólítaná?

Hogyan mutatkozik meg ebben a történetben Isten kegyelme, amit viselkedése ellenére még Bálámtól sem vont meg?

Évszázadok hosszú során át számtalan elemzést írtak már erről a történetről, ami kétségkívül a Biblia egyik legkülönösebb beszámolója. A különböző írásmagyarázók eltérő értelmezéseket közöltek. Egy dolog azonban biztos: Bálámnak szoros kapcsolata volt az Úrral, hiszen Isten még ekkor is bizalmas hangon szólt hozzá, ennek ellenére Bálám makacsul ragaszkodott saját akaratához.

Vajon azon kapjuk magunkat időnként, hogy talán egészen finoman, rejtetten, de küzdünk az Úr ellen? Vagyis: eltökélt szándékunk megtenni, amit mi akarunk, még akkor is, ha tudjuk, hogy az ellenkezik akaratával. Hogyan győzhetjük le az efféle veszélyes hozzáállást?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: