RETTEGŐ, TÉVEDÉSBEN ÉLŐ KIRÁLY

Próbáljuk meg Báláknak, Moáb királyának a helyébe képzelni magunkat! Közeleg az Egyiptom hatalmas földjéről kitódult tengernyi tömeg, amely négy évtizeden át csodák sorozatának köszönhetően (hogyan másként?) életben maradt a pusztában. Most pedig „tábort ütének Moáb mezőségen" (4Móz 22:1), nem messze az ő birodalmától.

Nem küldtek fenyegető üzenetet, és nem is állt szándékukban országába betörni, Bálák érthető módon mégis ideges volt. Hiszen mit tett Izráel Oggal, Básán királyával és az emoreusok királyával, Szíhonnal, akinek a serege korábban nagy vereséget mért Moábra (lásd 4Móz 21:26)! És akkor még nem is említettük, milyen sorsra jutottak a kanaániták (1-3. versek). Nem csoda, hogy Bálák rettegett!

Olvassuk el 4Móz 22:1-6 verseit! Leginkább mi váltotta ki a király félelmét az izraelitákkal kapcsolatban? Ha Izráel valóban fenyegette volna őket, mitől kellett volna igazán félnie Báláknak? Lásd 1Móz 48:21; 2Móz 15:1; 5Móz 1:30; 20:4!

A helyzet iróniája: Bálák éppen a legyőzhetetlennek hitt nép Istenének egy prófétáját kérte, hogy mondja el az átkot, mert így akart vereséget mérni rájuk. Nem lehet eldönteni, vajon tudatában volt-e annak, mit tesz, de a mi szemszögünkből egyértelmű, hogy Bálák terve eleve kudarcra volt ítélve. Csak találgathatunk, miért nem saját szent emberei közül bízott meg valakit azzal, hogy könyörögjenek a moábita bálványistenekhez: védjék meg őket Izráeltől. Ehelyett az igaz Isten prófétáját hívta. A válasz talán 4Móz 22:6 versében rejlik: „Most azért kérlek jöjj el, átkozd meg érettem e népet, mert erősebb nálamnál; talán erőt vehetek rajta, megverjük őt, és kiűzhetem őt e földből; mert jól tudom, hogy akit megáldasz, meg lesz áldva, és akit megátkozol, átkozott lesz."

Tegyük fel magunknak a kérdést: Valójában mennyire hagyatkozunk Istenre, és mennyire bízunk önmagunkban, a pénzünkben, munkánkban, talentumainkban? Hogyan nevelhetjük magunkat arra, hogy tekintetünket ezekről a dolgokról levéve, csak az Úrra nézzünk? Általában miért nehéz ezt megtenni? Lásd 1Kor 2:14!


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: