A próféta „esztelensége"

SZOMBAT DÉLUTÁN

E heti tanulmányunk: 4Mózes 22–24; 5Mózes 1:30; 20:4;

Máté 15:14; 1Kor 2:14 2Péter 2:14-16; Jelenések 3:17

„Mert minden rossznak gyökere a pénz szerelme: mely után sóvárogván némelyek eltévelyedtek a hittől, és magukat általszegezték sok fájdalommal" (1Tim 6:10).

Bálám története közismert, gyakran tréfálkoznak is vele az emberek: „Ha Bálám szamarán keresztül tudott szólni Isten, akkor X. Y. által is üzenhet!" Jobban belegondolva azonban, ebben a történetben nincs semmi vicces! Olvashatunk róla különböző mélységekig hatolva, de azt mindenképpen le kell szögeznünk: Bálámnak az Úrral való találkozása újabb példa arra, hogy ha a bűnt nem győzzük le, nem küzdjük le Isten erejével, a biztos pusztulásba vihet!

Bálámra három alkalommal utal az Újszövetség (2Pt 2:15-16; Júd 11; Jel 2:14), ám egyik utalás sem éppen hízelgő. Ellenkezőleg: Bálámot mint a bűn mintapéldányát, a bűn jelképét említik.

Péter Bálám „esztelenségéről" szól. Persze nem az elmebetegek „esztelenségére" gondolt az apostol. Inkább arra utal, amikor valakit egészen hatalmába kerít a kapzsiság, úgy, mint Bálámot, aki pénzért hajlandó lett minden rosszat megtenni, amire Bálák kérte.

Ha egy olyan ember, mint Bálám próféta képes volt ilyen balgaságra, mennyivel nagyobb bolondság lenne a részünkről hasonló bűnbe esni, főleg ismerve szomorú példáját?!


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: