Papok és léviták

SZOMBAT DÉLUTÁN

E heti tanulmányunk: 4Mózes 9, 18–19; 1Péter 2:9;

Jelenések 14:6-12

„Monda pedig az Úr Áronnak… Én vagyok a te osztályrészed és a te örökséged Izráel fiai között" (4Móz 18:20).

Kóré lázadása és a botok próbája után szükségessé vált a papok és a léviták konkrét feladatai közötti különbség további részletezése. Bár mindkettő Istentől rendelt tisztség, az Úr egyértelműen elválasztotta a kettőt egymástól. Igaz, hogy mindkét funkció megszűnt már régen, mégis vannak tanulságok, amelyeket levonhatunk ebből a történetből.

Figyeljük meg például, milyen szentnek és ünnepélyesnek számítottak ezek a tisztségek! Ebből számunkra is az a tanulság, hogy igen komolyan kell vennünk minden szent kötelezettségünket és feladatunkat.

Figyeljük meg azt is, mennyire függtek egymástól ezek az emberek, de nemcsak saját körükben, hanem a nép egészén belül is ugyanez a kölcsönös egymásrautaltság volt jellemző. Mint egyházi és mint gyülekezeti közösség, ebből is levonhatjuk a tanulságokat. Továbbá a kegyelem szerepére is felfigyelhetünk e fejezetekben, hiszen az érintett személyek érdem nélkül kapták ajándékaikat. Csakis azért töltötték be tisztüket, mert Isten adta azt nekik, és nem azért, mert méltók voltak rá.

Milyen nagyszerűen jelképezi ez az evangéliumot!


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: