EMLÉKEZTETŐK

A Palesztinában végzett régészeti feltárások nem hoztak felszínre sok írásos anyagot (a holt-tengeri tekercseken kívül), a Szentírás azonban említést tesz néhány emlékeztetőről, amelyek Izráelt állandóan figyelmeztették létének céljára. 1Móz 28:11-22 verseiben olvashatjuk például, hogy Jákób egy kőoszlopot állított az Istentől kapott ígéretek emlékére, amelyek neki és leszármazottainak szóltak.

Hogyan örökítették meg a Mózes és Áron elleni szörnyű lázadás emlékét? 4Móz 16:36-40 Mire emlékeztette mindez a népet?

Az Ószövetségben említett legtöbb emlékeztető Isten akaratára, jóságára, kegyelmére és szövetséges áldásaira hívta fel Izráel figyelmét. Tekintetüket felfelé, Istenre, az Úrra irányították. Például: az özönvíz után megjelenő szivárvány (1Móz 9:13), a körülmetélkedés (1Móz 17:10-14), a páska ünnepe (4Móz 9:1-14), a ruhára erősített kék bojtok (4Móz 15:38-41) vagy az emlékoszlopok, amelyeket Józsué állíttatott a Jordánon való átkelés után (Józs 4:3-9).

Ezzel ellentétben, az oltárt borító rézlemezek célja a megelőzés volt: arra figyelmeztettek minden jövevényt, illetve azokat, akik nem Áron leszármazottai voltak, hogy ne próbálják a papi tisztet bitorolni. Tágabb értelemben pedig arra emlékeztették az embereket, hogy mi történt, amikor bizonyos emberek a saját büszkeségüket, törtetésüket, hatalomvágyukat igazolni próbálva fellázadnak Isten ellen. Arra figyelmeztette őket ez az emlékeztető, hogy ne legyenek olyanok, „mint Kóré és mint az ő gyülekezete" (4Móz 16:40).

Milyen egyéb emlékeztetőket találunk a Bibliában, és mi volt ezeknek a célja? Lásd pl. 2Móz 20:8-11; 4Móz 31:54; Mt 26:13; Lk 22:19! Milyen szempontból mondhatjuk, hogy az állatáldozatok is emlékeztetőül szolgáltak?

Mire kell mindig emlékeznünk az Úrral és ígéreteivel kapcsolatban? Miért fontos állandóan szem előtt tartanunk ezeket az ígéreteket?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: