Hatalmi harc

SZOMBAT DÉLUTÁN

E heti tanulmányunk: 1Mózes 17:10-17; 4Mózes 16–17;

Józsué 4:3-9; Máté 26:13; Lukács 22:19

„A megromlás előtt kevélység jár, és az eset előtt felfuvalkodottság" (Péld 16:18).

A Mózes és Áron elleni, rosszul leplezett gyűlölet még mindig ott tombolt sokak szívében. Elviselhetetlennek tartották, hogy az Úr büntetése miatt a pusztában kellett vándorolniuk mindaddig, míg az Egyiptomból szabadult nép első nemzedéke ki nem hal. Ahelyett, hogy alávetették volna magukat Isten ítéletének, tervezgetni kezdték, hogyan szabadulhatnának meg a két testvértől – mintha a büntetést ők mérték volna rájuk, nem pedig Isten.

„Kóré, ennek a mozgalomnak a vezető szelleme, Kéhát családjából származó lévita volt, Mózes unokatestvére. Tehetséges és befolyásos ember. Bár a sátor szolgálatára rendelt lévita volt, nem elégedett meg pozíciójával… egy ideig csak titokban helyezkedett szembe Mózes és Áron tekintélyével… Végül merész tervet eszelt ki mindkettő polgári és vallási tekintélyének megdöntésére" (Ellen G. White: Pátriárkák és próféták. Budapest, 1993, Advent Kiadó. 359. old.).

Az e heti tanulmány legyen komoly figyelmeztetés az emberi szív romlottságát illetően! A melengetett büszkeség, irigység és hatalomvágy szörnyű dolgok elkövetésére késztethet. Egyedül Isten tudja, mennyi fájdalmat, szenvedést és veszteséget okoztak és okoznak azok, akiknek okosabbnak kellene lenni annál, hogy engedjék az ilyen keserűség magvait felnőni és meghozni termésüket. Adja az Úr, hogy okuljunk hibáikból, és ne essünk azokba mi magunk is!


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: