HAZAFELÉ?

Olvassuk el 4Móz 10:11-36 verseinek beszámolóját az izraeliták első útjáról, amelyet Isten szervezett, szövetséges népeként tettek meg! Mi az, ami elsőként szembetűnik vonulásuk módját illetően? Miért olyan fontos ez?

Mózes leírása szerint a Sínai-hegytől mindössze 11 napig tartott az út Kádes-Barneáig, addig a városig, illetve területig, amely a majdani Júda déli határának közelében feküdt. Figyeljük meg a rendet! Három törzsből szervezett sereg követte a felhőt és a frigyládát. Azután a léviták csapata következett, akik a hordozható szent sátor különböző részeinek szállítását végezték. Őket három másik törzs serege követte. Ezután vonultak a kéhátiták, akik a szentély berendezési tárgyait szállították. Utánuk hat másik sereg következett, akik a hátvéd szerepét töltötték be. Minden nagyon szervezetten zajlott. Ellenben ha a vándorútra csak úgy össze-vissza indulnak, elkerülhetetlen lett volna a katasztrófa.

Az Egyiptomból Kánaánba vezető legrövidebb út a tengerpart mentén húzódott, amely „a filiszteusok földje" volt. Isten azonban tudta, hogy Izráel nincs felkészülve a háborúra (2Móz 13:17). Ezért tehát, amikor a felhőoszlop megadta a jelet az indulásra, keletre és északra vezette őket Párán pusztájába (4Móz 10:11-12), háromnapi járásra (33. vers).

„Előrehaladásuk közben azt tapasztalták, hogy az út egyre nehezebben és nehezebben járható számukra. Útjuk vízmosásokon és kopár pusztaságokon vezetett át. Körülöttük mindenütt csak a vadon terült el… Közel és távol mindenütt csak sziklás szurdokokon kellett a férfiaknak, nőknek és gyermekeknek átvergődniük, háziállataikkal és szekereikkel, nyájak és csordák hosszan elnyúló sorával. Előrehaladásuk nagyon lassú és fáradságos volt. A nép pedig a hosszú táborozás után nem készült fel az út veszélyeinek és kényelmetlenségeinek elviselésére" (Ellen G. White: Pátriárkák és próféták. Budapest, 1993, Advent Kiadó. 337–338. old.).

Olvassuk el 4Móz 10:35-36 verseit! Hogyan alkalmazhatjuk az itt található alapelveket hitbeli harcaink és vívódásaink során? Vajon miért nem tette a hatalmas Isten egy szempillantás alatt tisztává és egyszerűvé az utat népe előtt? Nem tudta volna ezt megtenni? De igen! Akkor miért engedte ilyen szörnyű próbák közé őket? Ha erre megtaláljuk a választ, ez talán segít megértenünk azt is, hogy miért nem teszi a mi útjainkat is egyszerűvé és akadálytalanná. Beszélgessünk erről a csoportban!


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: