ÚTMUTATÓ JELENLÉT

Izráelnek az egyik legnagyszerűbb bizonyossága a pusztában Isten jelenlétének látható jele volt, ami a legfeltűnőbb módon nyilvánult meg: felhő formájában nappal, tűz formájában éjszaka.

Gondoljunk csak bele! A táborba talán kétmillió ember tartozott; a kopár és veszélyes pusztaságban minden irányban sok kilométernyi területet foglaltak el. Mivel semmilyen közvetlen kommunikációs eszköz (rádió, telefon, internet) nem állt rendelkezésükre, valamilyen módon tudatni kellett a sokasággal, merre menjenek.

Olvassuk el 4Móz 9:15-23 verseit! Isten jelenlétének ez a megnyilvánulása hogyan közvetítette az Úr akaratát az útirányra vonatkozóan?

Isten nem mindig könnyen járható utakon vezette a látható felhő által népét. Jeremiás így ír erről: „[Ő] vezérelt minket a pusztában, a kietlen és járatlan földön, a szomjúságnak és a halál árnyékának földén, amelyen nem vonult át ember, és ahol halandó nem lakott" (Jer 2:6).

A felhő- illetve tűzoszlopnak mélyebb jelentősége is volt annál, hogy megmutassa, mikor és merre menjenek. Isten folyamatos jelenlétének jele volt ez számukra. 4Móz 9:16 szerint: „Úgy vala szüntelen: A felhő borítja vala azt; és tűznek ábrázatja éjjel." Mindegy, hol voltak éppen, milyen próbákkal néztek szembe, milyen ellenséggel találkoztak, Isten jelenlétének látható jele mindig ott lebegett előttük az égen.

Nagyszerű lehetett ennek tudata. A felhőnek és a tűznek minden bizonnyal elegendőnek kellett volna lennie ahhoz, hogy megőrizze szívükben az Isten iránti hűséget, bizalmat és engedelmességet. Igaz?

Döntés előtt állva, a tanácstalanság idején hányszor kívántuk már, hogy nappal a felhő, éjjel pedig a tűzoszlop vezessen? Milyen ígéreteket találunk a Bibliában arra vonatkozóan, hogy Isten ma is vezetni akar bennünket, és közöttünk kíván élni? Milyen döntéseket hozhatunk, amelyek által készségesebben követjük vezetését, és jobban tudatában lehetünk jelenlétének?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: