„AZ ÉN EMLÉKEZETEMRE"

Milyen lelki igazságokat találhatunk 4Móz 9:1-5 és 2Móz 12:1-29 beszámolóiban? Olvasás közben gondoljunk olyan fogalmakra, mint pl. az engedelmesség, a kegyelem, a megváltás, a hit és az ítélet!

Ez volt az első évfordulója annak a drámai egyiptomi éjszakának, amikor az Úr angyala megölte az egyiptomi elsőszülötteket, de „elment" az izraeliták házai mellett, amelyeken ott volt a jel, az áldozati bárány vére. A páska évenkénti szertartása az Egyiptomból való különleges szabadulásra emlékeztette őket, valamint Isten megváltó tettére, amit értük vitt végbe.

Jézus követőinek hogyan kell ma megemlékezni a páska ünnepéről? Lk 22:15, 19-20 Mire emlékeztet bennünket ez a szertartás?

„Jézus ott állt az Ó- és Újszövetség fordulópontján, a két szövetség két nagy ünnepének találkozásánál. Krisztus, Isten hibátlan Báránya elkezdte bűnáldozatként bemutatni magát, hogy ilyen módon véget vessen a jelképek és istentiszteleti szertartások ama rendszerének, amely négyezer év óta az Ő halálára mutatott. Mikor tanítványaival megette a húsvéti vacsorát, akkor ennek a helyettesítése szerezte ezt a szolgálatot, amelynek nagy áldozata emlékjeléül kellett szolgálnia. A zsidó nemzeti ünnep érvénye örökre megszűnt. Azt a szolgálatot, amelyet Krisztus akkor és ott elrendelt, figyelembe kellett és kell venni minden követőjének, minden országban és minden korszakban…

Az úrvacsorát Jézus annak a nagy szabadításnak a megemlékezésére rendelte el, amit Ő eszközölt ki halála eredményeként… Ez az az eszköz, amellyel Krisztus nagy művét frissen kell megtartanunk emlékezetünkben" (Ellen G. White: Jézus élete. Budapest, 2002, Advent Kiadó. 8. kiad. 559–560. old.).


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: