HŰTLENSÉG A HÁZASSÁGBAN

A Teremtő az Édenben alapította meg a házasság intézményét azáltal, hogy férfivá és nővé teremtette az embert, és megáldotta kapcsolatukat (1Móz 1:26-28; 2:21-24). A házasságot a Tízparancsolat két rendelkezése védte: a hetedik és a tizedik. A teokrácia rendszerében a hűtlenséget mindkét fél halálával büntették (3Móz 20:10).

Olvassuk el 4Móz 5:11-31 verseit! Hogyan kell ezt ma értelmeznünk?

Ebben az eljárásban, amelyben egyértelműen volt egy természetfeletti elem, az ital állt a figyelem középpontjában. A víz szent volt, mint ahogy a föld is, ahonnan a pap egy csipetnyi port vett fel. A szent víz és a por elegyétől azonban nem lesz keserű a víz, ez a kifejezés az eljárás szentségét hangsúlyozza. A leírt ítéleteknek/átkoknak a vízbe való belemosása azt szimbolizálta, hogy a víz válhat keserűvé. „Minden attól függött, hogy az asszony szent (bűntelen) volt-e, vagy szentségtelen (vagyis bűnös). Ha a szent találkozott a szentségtelennel, elkerülhetetlen volt az ítélet. Ha a szent találkozott a bűntelennel, megmaradt az összhang" (Raymond Brown: The Message of Numbers. Liecester, Anglia, 2002, InterVarsity Press. 46. old.).

Ez a számunkra felettébb különös eljárás távolról sem volt mágia, hanem egyfajta szemléltetés, amit azok is könnyen megérthettek, akik nemrégiben még rabszolgák voltak. Nem a víznek volt különleges hatása, hanem az Úr olvasott az asszony szívében, és Ő büntette meg, vagy mentette fel.

Miként jelentett ez az eljárás védelmet az asszonynak, aki könnyen válhatott volna férje alaptalan féltékenysége áldozatául?

Még ha különösnek tűnik is számunkra, az üzenet lényege az, hogy milyen fontos a házassági fogadalom Isten szemében. Csak Ő tudja, mennyi fájdalmat, szenvedést és kárt okoz az egyik vagy a másik fél által elkövetett házastársi hűtlenség! Milyen tragédia, hogy sok társadalomban nem tekintik szentebbnek a házassági fogadalmat, mondjuk, egy hivatalos kézfogásnál!

Mit tehetünk, milyen döntéseket hozhatunk annak érdekében, hogy szívünk tiszta legyen?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: