AZ ÚR JELENLÉTE

4Móz 1:50-54 szerint milyen feladatot bízott az Úr a léviták törzsére?

Mózes Izráel táborának közepén állította fel a szállítható szent sátrat. A léviták pedig négy oldalról körbevették azt saját sátraikkal, mintegy védfalként vigyázva a helyet, ahol Isten megmutatta jelenlétét.

Miért éppen így rendezték el a tábort? A Biblia nem szól erről egyértelműen, mégis fontos tanulságokat vonhatunk le az elrendezésből.

Jahve, az élő Isten ott volt közöttük. Maga a Teremtő lakozott népével; ki győzhetné le őket, ha hűségesek maradnak? Ugyanakkor sátraikat a szent sátortól bizonyos távolságra állították fel (4Móz 2:2); mivel Isten szent, ők, mint bűnös, bukott lények, nem mehettek közelebb hozzá. Egyrészről tehát valóságos volt számukra Isten közelsége és gyengéd gondoskodása; másrészről viszont folyton emlékezniük kellett nagyságára és szentségére, és arra, hogy bűnösként csak közbenjáró által járulhatnak a szent Isten elé.

Mit mondanak a Biblia írói arról, hogy Isten mindenek felett álló, ugyanakkor közöttük lakozik? Zsolt 139:1-10; Ézs 57:15; Jer 23:23-24; Jn 14:15-18, 23

„Minden időben és minden helyen, minden szomorúságban és nyomorúságban, mikor a kilátások sötétnek látszanak, s a jövendő zavarosnak; tehetetlennek és magányosnak érezzük magunkat, Krisztus elküldi hozzánk a Vigasztalót, válaszul a hitből fakadó imádságunkra. A körülmények elválaszthatnak bennünket minden földi barátunktól, de nincs az a körülmény, nincs az a távolság, amely elválaszthatna bennünket mennyei Vigasztalónktól. Bárhol vagyunk, bárhová megyünk, Vigasztalónk mindig a jobb kezünknél áll, hogy támogasson, fenntartson, erősítsen és megvidámítson bennünket" (Ellen G. White: Jézus élete. Budapest, 2002, Advent Kiadó. 576. old.).

Mikor tapasztaltuk különösen Isten jelenlétének valóságát, gyengéd törődését és közelségét? Másrészről, mi minden akadályoz abban, hogy még bensőségesebb közösségre jussunk Istennel?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: