VEZETŐI VÁLSÁG AZ ŐSKERESZTÉNY EGYHÁZBAN

Az eddigiek alapján láthatjuk, hogy János egyik gyülekezetében vezetői válság alakult ki. A levélből következtethetünk rá, hogy ennek a problémának nem teológiai gyökere volt, hanem a személyes hatalomvágy, illetve a gyülekezeti vezetésben végbement változás idézte elő. Kezdeti stádiumban egy válság általában egyetlen kérdés köré összpontosul, később azonban továbbgyűrűzik. Így történt itt is: hosszabb távon az egyház tanításait is érinthette.

Megfigyelhetünk egy bizonyos hatalmi harcot és a függetlenedésre törekvést. Napjainkban is látható ez a jelenség a kongregacionalizmus formájában, amelynek fő célja egyes helyi gyülekezetek teljes függetlenedése mindenféle egyházi testülettől. Az újszövetségi modell azonban nem ez. Ehelyett azt olvassuk, hogy minden hívő része Krisztus testének, tagja a királyi papságnak (1Pt 2:9). Mindenki kapott a lelki ajándékokból, amelyek elengedhetetlenek az egyház egésze számára (1Kor 12:7-31). A laikusok és a papság közti különbségtétel idegen az Újszövetségtől. Mindazonáltal Isten egyeseket vezető tisztségbe helyezett a gyülekezetben, és ehhez szükséges ajándékokkal látta el őket. A vezetőket tisztelni is kell. Ők sem csalhatatlanok, és nem is szabad magukat olyan színben feltüntetni. Előfordulhat, hogy még panaszra is okot adhatnak (1Tim 5:19). Ha fel kell lépni egy vezetővel szemben, azt mindenképpen körültekintéssel és szeretettel kell megtenni.

A vezetők feladata, hogy vezessenek. Ugyanakkor pásztorok is, legfőképpen azonban példaképek legyenek Krisztus teste tagjai számára. Az Ó- és Újszövetségben egyaránt megtalálható, hogy milyen legyen a jó vezető. Az Újszövetségben a püspök (a magyar fordításban néha felvigyázó/gondviselő, pl. 1Pt 2:25 versében) és a presbiter még váltófogalom, de az egyháztörténelem során, amikor kialakult a merev hierarchia, és jobbára inkább csak a papságot azonosították az egyházzal, ez drasztikusan megváltozott.

Mit tanulhatunk az alábbi igékből arról, hogyan kell az egyházat/gyülekezetet vezetni? Mk 10:42-44; ApCsel 6:1-7; 15:6, 22-25; 1Tim 4:14; Jak 5:14

Az Újszövetség nem nézi jó szemmel a zűrzavart és az anarchiát az egyházban. Helyi és egyházi szinten is szót ejt a vezetésről. Jézus azonban kihangsúlyozta, hogy az egyházi/gyülekezeti vezetésnek szolgáló vezetésnek kell lennie. A helyi gyülekezeteket a presbiterek csoportja vezette, és nem egy személy. A döntéseket az egész gyülekezet vagy az egyház képviselői közösen hozták meg.


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: