KERESZTÉNY MAGATARTÁS

Noha első levelében János a tévtanításokkal foglalkozik, minduntalan visszatér az erkölcsi kérdésekhez. Az apostol világosan látja, hogy a teológia meghatározza az erkölcsöt, és a helytelen teológiai nézet rossz cselekedetekhez vezethet. Ezért olyan fontos, hogy amennyire csak lehet, felkészültek legyünk a hitelvi kérdésekben. A törvény és a kegyelem téves értelmezése például oda vezetett, hogy milliók rontják meg Isten szombatját. Mindent meg kell tehát tennünk, hogy Istenről és az Írásról való ismeretünk érett és pontos legyen, fejlődjön.

Arra is gondot kell fordítanunk, hogy az elveinket helyesen ültessük át a gyakorlatba. Elkeserítő azt látni, hogy a szigorú teológiai elvek egyik nagyhangú védelmezője szomszédja házastársával lép tiltott kapcsolatra. Tragikus, amikor teológushallgatók csalnak a vizsgán. Siralmas, amikor a szombatünneplők hazudnak egymásnak, noha tisztában vannak az üdvösségről, a mennyei szentélyről és a halottak állapotáról szóló igazsággal.

Tekintsük át a következő igéket, majd összegezzük, mit tanítanak az erkölcsös magatartásról! 1Jn 1:7; 2:1, 15-16; 3:4, 7, 15, 17-18; 4:7; 5:2-3

János közvetlen és közvetett felszólításokkal hangsúlyozza az erkölcsös magatartás fontosságát. Felszólítja a keresztényeket, hogy ne hazudjanak, ne vétkezzenek, ne gyűlöljék a testvéreiket, ne szeressék a világ kívánságait és kérkedését, és ne cselekedjenek törvénytelenséget. Arra int, hogy inkább legyünk engedelmesek, cselekedjünk helyesen, és ne csak szavakkal szeressük egymást. Noha Pál részletesebben tárgyalja e témát (lásd pl. Ef 4:25-5:21), János az, aki mindezt az Isten parancsolatainak megtartásával és Jézus életének példájával összegzi (1Jn 2:6).

János világosan kimondja, hogy az újjászületés, Isten ismerete és szeretete megváltoztatja életünket. Számára az igazság nemcsak egy elmélet, amit az ember elhisz, hanem ami szerint él. Talán egy rész sem fejezi ki ezt jobban, mint 1Jn 3:7 verse: „Fiacskáim! senki el ne hitessen benneteket: aki az igazságot cselekszi, az igaz, amiként ő is igaz".

Hogyan éljük a mindennapjainkat, ha Jézust akarjuk követni? Kerültünk-e olyan helyzetbe, amikor kegyelemre és erőre volt szükségünk ahhoz, hogy Krisztushoz hasonlóan járjunk el?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: