BÍZNI ISTEN VÉDELMÉBEN (1JÁNOS 5:18-19)

Milyen nehézségeket találunk a 18. és 19. versekben, amelyekről János burkoltan szól?

A 18. versben kétszer fordul elő az „Istentől született" kifejezés. Míg az első alkalommal minden igaz hívőre vonatkozik, addig a második előfordulás Jézusra utal. A görögben különbség van az igei időalakban, ami igen fontos lehet. Először a kifejezés (Istentől született) befejezett múlt időben szerepel, és így a megújulás maradandó hatását írhatja le. Másodszor viszont egyszerű múlt időben találjuk, ami a múlt egy konkrét eseményére utal, vagyis Krisztus testté lételét írja le: Jézus Máriától született Betlehemben. Az első kifejezés az újjászületett emberek tapasztalatát foglalja össze (Jn 3:3, 5; 1Jn 3:9). Jézusra vonatkozóan is ezt a kifejezést találjuk, ami arra utalhat, hogy Jézus olyannyira közel került hozzánk, szinte eggyé lett velünk. Ugyanakkor Jézus különbözik is tőlünk. Ő olyan értelemben Isten Fia, ahogy mi sohasem leszünk.

Milyen vigaszt nyújtanak a következő versek? 1Jn 5:18-19

Mindkét versben szerepel a gonosz szó. Ugyanezt a kifejezést találjuk 1Jn 2:13-14; 3:12 verseiben is; Sátánra utal, akit János másutt ördögnek nevez (1Jn 3:8, 10). A jelenések könyve 12:9 szerint ő a régi kígyó, az ördög. 1Jn 5:18-19 bepillantást enged a Krisztus és Sátán közötti nagy küzdelembe. E küzdelemről A jelenések könyvében, és különösen a 12. fejezetben olvashatunk. János itt bemutatja a küzdelem szembenálló feleit.

A 18. és 19. vers úgy utal a világra, mint a gonosz küzdőterére. A küzdőtér másik felén Jézus tanítványai sorakoznak fel Istennel, az Atyával és a Fiúval. A hívőket Isten oltalmazza. Jézus megtartja őket, és nem engedi, hogy Sátán ártson nekik. Éppen ezért nemet tudnak mondani a bűnnek, és ellenállnak a kísértésnek. A 19. versben az áll, hogy „Istentől vagyunk". Bízhatunk, mivel közvetlen, szoros kapcsolatban állunk Istennel, külön a világtól. Isten gyermekeiként igényt tarthatunk ígéreteire.

Hogyan tapasztaljuk a nagy küzdelem valóságát az életünkben? Hogyan nyerhetjük el a győzelem és az oltalom ígéreteit? Vagyis, mit teszünk, ami megakadályozza, hogy ezek az ígéretek már most valóra váljanak? Ugyanakkor milyen reményt kelt bennünk, hogy Jézus már legyőzte Sátánt, és győzelmét nekünk is felkínálja?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: