A BŰN MEGHATÁROZÁSA (1JÁNOS 3:4)

A hamis tanítók, akikkel János a leveleiben szembeszállt, valószínűleg hangsúlyozták az üdvösség áldását, de figyelmen kívül hagyták a tiszta élet fontosságát. Nem foglalkoztak a bűn problémájával és annak következményeivel. Ezért János arra helyezi a hangsúlyt, hogy a jövőnk a mostani életvitelünk függvénye. Ennek azonban semmi köze a cselekedetekből való megigazuláshoz. Egyedül kegyelem által üdvözülünk, aminek azonban az életünkből kell meglátszódnia. János ezért felszólít a megtisztulásra, majd azzal folytatja levelét, hogy megmutatja a keresztényeknek, mi ennek a jelentősége.

Mit árulnak el az alábbi igék a bűn természetéről? 2Móz 9:27; Zsolt 36:4; 51:6; Ézs 1:2; Jer 3:13; Mt 7:23; Róm 6:17, 20; 1Jn 1:8; 3:4; 5:17

Az Írás szerint a bűn céltévesztés, hamisság, az isteni igazság szándékos megszegése, lázadás, gonoszság, engedetlenség, törvényszegés, áthágás, törvénytelenség és igazságtalanság.

1Jn 3:4 versében a bűn „törvényszegés" (új prot. ford.). Később, 1Jn 3:11-20 szakaszában a törvénytelenség világos példáját tárja elénk a testvérgyilkos Káin történetével. Majd ugyanennek a fejezetnek 22. és 24. versében a parancsolatokra és megtartásuk szükségességére utal.

A kifejezés jogi vetületein túl a „törvényszegés" felidézi bennünk a 2Thessz 2:3 versében szereplő „törvénytipró" (új prot. ford.) személyét is, valamint tevékenységének kiteljesedését közvetlenül a második eljövetel előtt. Ilyen törvényszegést, törvényellenességet tanúsítanak az antikrisztusok János első levelének beszámolója szerint, akik kirívóan lázadnak Isten ellen, és Sátánnal szövetkeznek. 1Jn 3:4 verse közvetve szólítja meg a gyülekezeti tagokat, hogy vessék el e magatartást és minden bűnt. Ma az a kereszténység egyik különös fonáksága, hogy a bűnt hevesen támadó sok igehirdető továbbra is azt állítja: Isten parancsolata eltöröltetett, mivel immáron kegyelem alatt vagyunk. Milyen rémes eltorzítása ez a kegyelemnek!

Mi a „kedvenc" bűnünk? Vagyis, melyik az a bűn, amit minduntalan elkövetünk? Mivel igazoljuk ezt gondolatban? Mennyivel érezzük kevésbé bűnös dolognak az évek múlásával? Mikor ébredünk fel és döbbenünk rá, hogy előbb vagy utóbb e bűn vesztünket okozza, hacsak nem kérjük Isten erejét a legyőzéséhez?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: