TOVÁBBI TANULMÁNYOZÁSRA:

Ellen G. White: Jézushoz vezető út. Budapest, 1992, Advent Kiadó. „Bűnvallomás" című fejezete, 31–35. old.

'Ha megvalljuk bűneinket, hű és igaz, hogy megbocsássa bűneinket és megtisztítson minket minden hamisságtól.' Isten kegyelme elnyerésének feltételei igen egyszerűek és méltányosak. Az Úr nem kíván tőlünk nehéz dolgot, hogy elnyerjük a bűnbocsánatot. Nincsen szükségünk hosszú, fáradságos búcsújárá-sokra, fájdalmas önsanyargatásra, hogy Isten kegyelmébe fogadjon bennünket, vagy hogy vétkeinkért vezekeljünk. 'Aki... az ő vétkét... megvallja és elhagyja, irgalmasságot nyer' (Péld 28:13).

Isten trónja előtt Krisztus könyörög gyülekezetéért; könyörög mindazokért, kiket vérével megváltott. Bűneinkért hozott áldozatának erejét nem csökkenthetik sem az évszázadok, sem a korszakok. Sem élet, sem halál, sem magasság, vagy mélység nem választhat el bennünket Isten szeretetétől, mely Jézus Krisztusban van. Nem azért, mert mi tartjuk Őt erősen, hanem mert Ő tart bennünket. Ha üdvösségünk saját erőfeszítéseinktől függne, sohasem üdvözülhetnénk. Azonban Tőle függ, Aki minden ígéretét betartja" (Ellen G. White: Az apostolok története. Budapest, 1978, H. N. Adventista Egyház. 379. old.).

Néha megesik, hogy valaki nem hisz önmagában, de egy hozzá közel álló személy hite átsegíti a nehézségeken.

BESZÉLGESSÜNK RÓLA!

1. Olvassuk fel a csoportban, hogy milyen gondolatokat, érzéseket és képeket kelt bennünk a „sötétség" fogalma! Hogyan világít rá jobban nemcsak arra, mit jelent igazságtalannak lenni és bűnben élni, hanem arra is, hogy mit jelent Isten világosságában járni?

2. Hogyan segíthetünk annak, akit annyira nyomaszt bűne és a bűntudat terhe, hogy kész lenne teljesen elfordulni Istentől? Milyen ígéretekre hívhatjuk fel a figyelmét, mivel bátoríthatjuk? Milyen példákat hozhatunk a Bibliából arra, hogy Isten megbocsátott igen szörnyű bűnöket is?

3. Van, aki azt hiszi, teljesen meg kell szabadulnia minden bűntől ahhoz, hogy üdvözülhessen. Hogyan kezeljük ezt a tévhitet úgy, hogy közben ne keltsük azt a benyomást, miszerint a bűnt félvállról lehet venni?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: