A VILÁGOSSÁG (1JÁNOS 1:5)

Olvassuk el 1Jn 1:5 versét! Mit ért János az alatt, hogy „az Isten világosság"? Végtére is a világosság csak egy fizikai jelenség, egyfajta energia, amely fotonokból áll. Mit akar János kihangsúlyozni? Zsolt 27:1; 36:10; Mt 4:16; Jn 3:19; 8:12; 12:46; 1Tim 6:16

A világosság fogalmával a Biblia egyaránt utal Jézusra és az Atyára. A világosság Isten dicsősége, amely Őrá vonatkozik, mint a megváltás egyedüli forrására. Ezenkívül az igazság és a kinyilatkoztatás fogalmát is hangsúlyozza ez a kép. Közvetlen szövegösszefüggésünkben pedig Isten igazságának, szentségének és tökéletességének erkölcsi minőségét nyomatékosítja (lásd még 1Jn 2:9).

Miért nem elégszik meg János azzal a leírással, hogy „az Isten világosság"? Miért teszi hozzá, hogy „nincsen őbenne semmi sötétség"?

Ezzel a kiegészítéssel az apostol határozottan kimondja Isten tökéletességét, illetve a bűntől való elhatárolódását. János Istenét nem lehet összehasonlítani a görög és a római istenségekkel, amelyekben, hitük szerint keveredik az erény a gyarlósággal. Isten szentség, elegyítetlen jóság, tiszta igazság. Bizonyos értelemben olyan ellentéte a bűnnek, mint a világosság a sötétségnek.

Ugyanakkor a sötétséggel János egy új elemet vezet be, amely megalapozza a következőket. Mivel az emberek elbuktak, bűnbe estek, természetüknél fogva inkább a sötétség birodalmához tartoznak, mintsem a világosságéhoz. Ha az Isten világosság, mi pedig sötétségben vagyunk, a köztünk lévő ellentét nem is lehetne nagyobb, különösen a szentség és az igazság tekintetében.

János első levelének 1:6-10 szakasza egységet alkot. Isten jelleméről tett elsődleges kijelentései után az apostol rátér a hívők között terjedő hiedelmekre, majd a következőkben ezeket bírálja. Mind az öt vers szinte ugyanúgy kezdődik: a „ha azt mondjuk" kifejezéssel; mégis határozott különbséget észlelhetünk közöttük.

Gondoljunk a sötétségre! Milyen érzelmeket, képeket és gondolatokat ébreszt bennünk ez a gondolat? Írjuk le, mi jut eszünkbe a sötétséggel kapcsolatban! Miért olyan találó kép ez a bűnre és a szentségtelenségre? Beszélgessünk erről a csoportban!


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: