MIRŐL SZÓLNAK A LEVELEK?

2Jn 1-3 2Jn 4 2Jn 5-6 2Jn 7-11 2Jn 12-13János második levelében az apostol hálájának ad hangot, hogy az úrnő (új prot. ford.) gyermekei az Úrban járnak. Beszél még a szeretetről és az engedelmességről, majd a hamis tanítókra irányítja figyelmünket, akikről már az első levelében is írt. Ismét használja az antikrisztus kifejezést, majd végezetül üdvözleteket ad át.

Olvassuk el 2Jn 1-13 verseit! Kövessük a gondolatmenetét:

Hogyan viszonyul János harmadik levele az első kettőhöz, amelyekben a harmadik levél által meg sem említett hamis tanítókkal foglalkozik? Elképzelhető, hogy mindhárom levél ugyanarról szól, csak más-más megvilágításban. Amíg az első két iratban János általánosságban óv a hamis tanítóktól, addig a harmadikban egy konkrét példán keresztül mutatja be, miként próbálta az egyházi vezetés megoldani a problémát.

A világ számos részén az „ortodox tan" elévült, középkori felfogásnak tűnik; az inkvizíciót juttatja az emberek eszébe, amikor sokakat azért kínoztak és öltek meg, mert teológiai nézetük nem volt elég „ortodox". Éppen ezért sokan visszariadnak az ortodoxia gondolatától, és azzal érvelnek, hogy nem fontos a tanítás, mindössze szeretetre van szükség. János azonban a szeretet hangsúlyozása mellett nem tartotta kevésbé fontosnak azt sem, hogy szembeszálljon a teológiai tévedésekkel. Mit mond ez arról, hogyan viszonyuljunk a saját gyülekezetünkben felbukkanó teológiai tévedésekhez?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: