Talentumok

Ha díjat adnának egy fogalom legvilágosabb, mindent magában foglaló, mély megmagyarázásáért, Jézus könnyedén elnyerné azt a talentumokról szóló példázatával.

Olvassuk el Mt 25:14-30 verseit! Jézus szavainak mi az alapvető üzenete a sáfársággal kapcsolatban?

1. igazság: Mindenkinek vannak talentumai. Figyeljük meg, a példázat szerint minden szolga kapott egy vagy több talentumot. Senki sem távozott üres kézzel. Ez az első igazság, amit Jézus meg akart erősíteni a tanítványaiban. 3. igazság: Van, aki nem használja kapott talentumait. Néhányan fel sem ismerik, milyen tehetséggel lettek megáldva, és sajnos senki nem is emlékezteti őket ajándékaikra. Vagy talán felismerik ugyan ajándékaikat, de különböző okokból egyáltalán nem fektetnek energiát a fejlesztésükbe.

2. igazság: Nem egyformán kaptuk a talentumokat. Ezt tényként kell elfogadnunk. Vannak kifejezetten sokoldalú tehetséggel megáldott emberek, míg mások kevésbé mondhatók annak. De a több képességgel megáldottaknak nem szabad lenézniük azokat, akik kevesebbel bírnak. Jézus álláspontja világos: nem talentumaink mennyisége a fontos; az számít, mihez kezdünk azzal, amit kaptunk. 4. igazság: Nem használni tehetségünket komoly hiba. A „haszontalan szolga" nem kap második lehetőséget. Kivetik „a külső sötétségre; ott lészen sírás és fogcsikorgatás" (Mt 25:30). Ez az örök halál, a teljes megsemmisülés szimbolikus leírása. Ha nem használjuk képességeinket, az nemcsak ebben az életben lesz kárunkra, hanem veszélyezteti örök életünket is! Ez azt jelenti, hogy a hűséges sáfárság kérdése nem mellékes része keresztény életünknek, hanem a tanítványság lényeges jellemzője.

Milyen adottságokat kaptunk? Ami pedig még ennél is fontosabb, mihez kezdünk velük? Csak a saját érdekeink és vágyaink kielégítésére használjuk őket, vagy az Úr szolgálatára is? Miért olyan fontos ez a kérdés?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: