A vezetők és követőik

Olvassuk el 2Móz 18:13-27 verseit! A vezetés milyen elveit találjuk meg ebben a szakaszban? Mit tanulhatunk itt a vezetőkről és azokról, akik követik a vezetőket?

Noha alapjában véve Isten szemében minden ember egyenlő, fontos különbségek vannak a betöltött szerepeket illetően. Néhány embernek például megadatott a vezetés ajándéka. Társadalmunk, és azon belül minden szervezet rövid időn belül összeomlana vezetők nélkül. Még a mennyben is határozottan sejthetünk a szerepek közötti különbségtételt: vannak például angyalok és arkangyalok! Amikor Isten kihívta népét Egyiptomból, vezetőket jelölt ki. Amikor megszervezte a szentélyszolgálatok rendszerét, a megfelelő vezetésről is gondoskodott. Isten a bírákon, prófétákon, királyokon stb. keresztül munkálkodott.

A vezetők nem mennek sokra, ha nincsenek, akik elfogadják irányításukat. Különösen fontos, hogy körülvegye őket a segítők egy szűkebb köre, akik készségesen tanulnak vezetőjüktől, és segítenek valóra váltani céljait.

Jézus 12 tanítványt hívott el. Olvassuk el Mk 3:13-19 verseiben e 12 ember kiválasztásának rövid történetét! Milyen más tanítókról tudunk még az evangéliumokból, akik tanítványokkal vették körül magukat? Lásd pl. Mk 2:18!

Semmi különös nincs abban, hogy Jézusnak voltak tanítványai. Hiszen egy tanító attól tanító, hogy vannak követői. Ami különös, az az, hogy milyen embereket választott ki Jézus. Ő olyan lehetőségeket fedezett fel ezekben az emberekben, ami mellett a legtöbben elmentünk volna! Figyelemre méltó például hajlandóságuk. Készek voltak azonnal otthagyni munkájukat, ami a megélhetést biztosította számukra, azért, hogy kövessék a názáreti ácsot. Bizonyára felfedeztek benne valami különlegeset, ami még saját rokonai előtt is rejtve maradt.

Meg kell jegyeznünk, hogy noha a tizenkettő egy különleges csoportot alkotott, az evangélium rajtuk kívül még sokakat nevez „tanítványnak".

Bizonyos társadalmakban megfigyelhető a vezetőkkel való szembehelyezkedés, míg másutt vakon követik a vezetőket. Nálunk mi a helyzet? Hogyan találhatjuk meg a helyes egyensúlyt?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: