A szombat öröme

Amikor a szombat törvényéről beszélünk, általában Mózes második könyve 20. fejezetére hivatkozunk, ami a parancsolatot a teremtéssel hozza összefüggésbe. Minden szombat arra emlékeztet, hogy Isten a Teremtőnk, mi pedig a teremtményei vagyunk – beleértve mindazt, amit ez a nagyszerű igazság valójában jelent. Amikor Mózes ötödik könyvében olvassuk a Tízparancsolatot, ott egy újabb összefüggéssel is találkozunk. A hetenkénti szombat megemlékezés Izráelnek az egyiptomi szolgaságból való szabadulásáról, tágabb értelemben pedig minden szolgaságból való szabadulásról, amiből Isten kegyelme kiment.

Tanulmányozzuk 5Móz 5:12-15 verseit, és vessük össze 2Móz 20:8-11 verseivel! Hogyan egészítik ki egymást? Van még más is, amire „emlékeznünk" kell szombatünneplésünk során? Ha igen, mi az?

A szombat nemcsak a teremtés, hanem a megváltás jele is. Üdvösségünket Jézusnak köszönhetjük, aki nemcsak újjáteremt (2Kor 5:17; Gal 6:15), hanem az örökkévalóság reményét is kínálja az új földön (2Pt 3:13). A zsidók a szombatban az „eljövendő világ", vagyis az új ég és új föld szimbólumát látták. A szombat ízelítő abból, ami örökre a miénk lesz, különleges emlékeztető arra, amit Jézusban kaptunk.

A szombat gyakorlatilag segít kitörni az óra és a naptár rabságából. Sokan válnak a számítógép és mobiltelefon rabjaivá is. Mind több ember számára hihetetlenül nehézzé vált elkülöníteni a munkaidőt a szabadidőtől. Úgy tűnik, a modern élet megköveteli, hogy mindig elérhetők és bevetésre készek legyünk. A szombat tökéletes ellenszere ennek a kórnak, ami a valódi pihenés minden formáját fenyegeti, fizikailag és szellemileg egyaránt.

„A szent szombatnap elkülönítése azt jelenti, hogy hetente egy nap megpihenhetünk a hétköznapi munkáktól. Az a nagyszerű ebben a szokásban, hogy ez meghatározza a hét többi napján való viselkedésünket is. Felszabadít, kevésbé aggódunk amiatt, hogy mennyit tudunk elvégezni a többi napon; ráadásul, amikor befejezzük a hiábavaló szélmalomharcot, igazán megpihenhetünk, és az öröm új formáit élhetjük át" (Marva J. Dawn: Keeping the Sabbath Wholly. Grand Rapids, 1996, William B. Eerdmans Publishing Company. 19. old.).


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: