További tanulmányozásra:

Ha valaki Krisztus engesztelő áldozatáról szeretne többet megtudni, elsőként általában Ellen G. White: Jézus élete című könyvét ajánljuk neki, különösképpen a 78. és a 79. fejezetet. „Mikor Jézust keresztre feszítették a tolvajokkal együtt, és keresztjét azok keresztje között, tehát középen állították fel, azt jelezték, hogy Krisztus keresztjét egy bűneiben heverő világ közepette állították fel. A bűnbocsánat szavai, amelyeket Krisztus a bűnbánó tolvajnak mondott, olyan világosságot gyújtottak, amely ellátszik majd a föld legtávolabbi határáig" (Ellen G. White: Jézus élete. Budapest, 1989, Advent Kiadó. 659. old.).

ÖSSZEFOGLALÁS: A teológusok sok elméletet állítottak fel az engeszteléssel kapcsolatban. A legtöbbjük hiányos, vagy legalább is egyoldalú. Ahhoz lehetne hasonlítani, mintha valaki fotókat készítene a Himalája különböző oldalairól. Mind a hegyet ábrázolják, mégsem kapunk teljes képet róla. A kegyelem e csodáját nem szabad egy formulára leegyszerűsítenünk, amit elméletileg elfogadunk. A kegyelem a hitünk alapja. Krisztus meghalt értünk, így örök életünk lehet. Nélküle elveszettek vagyunk. Biztos jövő vár ránk, mert Ő a Megváltónk!

Beszélgessünk róla!

1. Van, akit zavar a gondolat, hogy Isten a Fia életét követelte „fizetségül" az emberiség bűneiért. Mégis el kell ezt fogadnunk, hiszen a Biblia használja ezt a képet. Mire utal ez a bűn komolyságával és azzal kapcsolatban, hogy milyen sokba került a megváltásunk?

2. Ha van olyan tanítás, ami ellen ma sokan berzenkednek, az az engesztelés. Sokan nem fogadják el, hogy problémáik megoldásához „külső" segítségre van szükségük. Nem kellene minden egyes embernek vállalnia a felelősséget saját tetteiért? Hogyan magyaráznánk meg az isteni beavatkozás szükségességét nekik? Kérdezzük meg őket a halálról is! Hogyan oldanák meg ezt a problémát Isten közbelépése nélkül?

3. Aki kegyelmet kapott, tanúsítson is kegyelmet! Mivel bizonyíthatjuk, hogy kegyelemben élünk? Hogyan mutathatja be az egyház az isteni kegyelmet?

4. Miért olyan fontos a kereszt „szubjektív" oldala is? Hogyan változtatja meg az életünket, ha rádöbbenünk, hogy Krisztus vállalta a halált is értünk? Mit tanulhatunk ebből a megbocsátásról, az alázatról, a türelemről és az azok iránti szeretetről, akiket nehéz szeretni? Hogyan mutathatjuk be a hétköznapokban, hogy mit jelent számunkra a kereszt?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: