Isten tette a megváltás

Ismert a történet, hogyan tette próbára az Úr Ábrahám hűségét. Arra kérte, áldozza fel fiát, Izsákot. Mivel nem tudta, mit mondott Isten az apjának, és azt gondolta, hogy csak áldozatot bemutatni mennek valahova, Izsák megkérdezte, miért nem visznek magukkal állatot. Ábrahám akkor azokkal a prófétai szavakkal válaszolt, amelyek egyaránt visszhangoznak az Ó- és az Újszövetségben: „Az Isten majd gondoskodik az égő áldozatra való bárányról" (1Móz 22:8).

Mi volt Ábrahám fiához intézett szavainak profetikus jelentése?

Hol találunk még az Ószövetségben olyan leírást, ami a Krisztus általi megváltásra utal? Lásd pl. 1Móz 3:15; 2Móz 25:8; Ézsaiás 53!

Jézus Krisztus az Ószövetség központja. Az egész földi áldozati rendszer célja valójában az volt, hogy előremutasson a Messiás eljövetelére (lásd Zsidók 8; 9). Minden, ami a világba lépése előtt történt, pusztán a kereszt előjele volt. Isten a megfelelő pillanatig várt, majd amikor „eljött az időnek teljessége" (Gal 4:4), Krisztus lejött közénk.

„Isten szeretete minden korban, minden időben áradt az elbukott emberiség felé. Az emberi romlottság ellenére mindig láthatók voltak a kegyelem jelei. Amikor pedig elérkezett az időnek teljessége, Isten dicsősége megmutatkozott abban, hogy a világra árasztotta a gyógyító kegyelem teljességét, amelynek többé semmi sem vet gátat, s amelyet nem von vissza mindaddig, amíg a megváltás terve célba nem ér" (Ellen G. White: Jézus élete. Budapest, 1993, Advent Kiadó. 28. old.).

Gondoljuk el, hány hosszú évszázad telt el az eljövendő Messiás ígérete és eljövetele között! Minket, halandó lényeket, akik csak kb. 80 rövid évig élünk, mire tanít ez a türelemről, az Istenbe vetett bizalomról, amikor az események beteljesülésére látszólag olyan sokáig kell várni?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: